Poruke sa skupa
52

Građanski savez u Mostaru: Fašizam tek treba pobijediti

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Građanski savez na Dan pobjede nad fašizmom, simbolično je u Mostaru obilježio godinu dana svog postojanja, kao i početak opsade Mostara. Fašizam još nije pobijeđen jedna je od poruka skupa, na kojem su govorili dr. Slavo Kukić, dr. Esad Bajtal, akademik Abdulah Sidran, Bakir Hadžiomerović, dr. Emir Suljagić i predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović.

"Po imenima ulica, politikama, kao i pojavama kao što su dvije škole pod jednim krovom, podjelama po etničkoj osnovi logično je da je fašizam danas u Bosni i Hercegovini toliko živ da bi suštinski ovakvi skupovi trebali biti svaki dan", kazao je Reuf Bajrović, dodavši da spas vidi u aktiviranju i shvaćanju koliko smo satjerani u ćošak od fašističkih snaga.

Fašizam je pobijeđen neki dan u Francuskoj, kazao je Bajrović, te se ponadao da će tako biti i u našoj zemlji na izborima 2018. godine.

"Kad je Evropom vladao Hitler mi smo imali najveću slobodnu teritoriju na cijelom kontinentu, nas nisu oslobodile ni Amerikanci, ni Englezi, niti Rusi, samo smo se oslobodili, kad smo mogli tada, moramo očito i ovaj put", zaključio je Bajrović.

Okrenuti leđa ento-fašističkim ideologijama

Na skupu je još govorio i Slavo Kukić, koji je kazao kako je fašizam sve žilaviji kod nas, kako vrijeme odmiče i sve prisutniji, te sve manje obziran.

"U zadnjih godinu dana imate najmanje 50 slučajeva koji u podtekstu imaju klasičan fašizam i to na sve tri strane. Ja ne želim reći kako nam nema izlaza, samo trebamo znati da nam taj izlaz neće pasti s nebesa, morat će ovaj narod bosanskohercegovački potruditi, a jedino da to učini je da okrene leđa etno-fašističkim ideologijama", kazao je Kukić.

Kukić smatra da je preokret moguć kad narod vidi da je prijetnja opasna, kako je to sad bilo u Francuskoj, onda se oko jednog kandidata ujedine svi kako bi izbjegli ono što se izbjeći mora.

Fašizam buja u svojoj radikalnoj ili prikrivenoj formi

Esad Bajtal kazao je kako kod nas nema antifašizma, kako sporadično postoje antifašisti, ali antifašizma nema.

"Fašizam kod nas buja u svojoj radikalnoj ili prikrivenoj formi, kako kad i kako gdje. Nije to fašizam hitlerovog kova, a gori je od njega, to je neofašizam bijelih košulja. To su ljudi koji se međusobno oslovljavaju kao gospoda, a ustvari su loši gospodari jednog vremena obilježenog zločinom, krvlju, prevarama i svemu onome što ne pripada civilizacijskim vrijednostima normalnog življenja", rekao je Esad Bajtal.