BiH
1.1k

Građanski savez pozvao Fadila Novalića da podnese ostavku

Klix.ba
Predsjednik GS-a Reuf Bajrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik GS-a Reuf Bajrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Građanski savez (GS) zatražio je ostavku premijera FBiH Fadila Novalića naokon što je objavljeno da je njegova kćerka bez konkursa zaposlena u Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA).

"Novalićeva Vlada uništila je desetine hiljada radnih mjesta, prodala ili se sprema da proda posljednje ostatke državnih firmi i privatizuje javna preduzeća i natjerala desetine hiljada najpametnijih i najboljih mladića i djevojaka da napuste Bosnu i Hercegovinu, možda zauvijek. I kao da to nije dovoljno, on i drugi stranački trutovi, naočigled svih, drsko, bezobrazno i brutalno u državne agencije, institucije i preduzeća mimo zakona, procedura zapošljavaju samo i isključivo svoju rodbinu", stoji u saopćenju.

GS traži i hitnu smjenu Esada Mahmutovića, direktora Finansijsko-informatičke agencije (FIA), koji je javno priznao da je prekršio propise i zaposlio premijerovu kćerku.

"Ovakvo ruganje narodu i građanima SDA nije priredila od prošle sedmice, kada je pozvala novinare na otvaranje trotoara kod Predsjedništva BiH. Međutim, rijetko je ko i kad uvrijedio sve preživjele ovog rata kao Mahmutović kada je izjavio da je od svih koji su preživjeli rat, očito, samo Amor Mašović zaslužio da njegova kćerka dobije posao u državnoj firmi. Djeca žrtava koje su pronađene u masovnim grobnicama, očito nisu, ako se o tome pitaju visoki funkcioneri SDA. Njihove nema ni u FIA, niti u bilo kojoj drugoj državnoj firmi", saopćeno je iz GS-a.

Ističu da Ako ih interesuje gdje se nalaze, i Novalić i Mahmutović mogu djecu onih na čijoj je žrtvi napravljena ova država naći ispred njemačke ambasade, gdje u redu stoje i čekaju boravišne i radne vize.

"Jer, dok god je SDA blizu vlasti njihova budućnost je na bauštelu, bosanskom ili njemačkom. Stoga smo mi u Građanskom savezu uvjereni da je od danas do Opštih izbora 2018. godine, jedina dilema pred građanima BiH sljedeća: ili SDA ili BiH. Jer, nema više sumnje da što je više SDA, sve je manje BiH", zaključuju iz GS-a.

Podsjećamo, direktor FIA-e Esad Mahmutović u razgovoru za Klix.ba rekao je da je u slučaju zapošljavanja kćerke premijera FBiH sve urađeno u skladu sa Zakonom o radu FBiH koji mu je dozvolio da zapošljava bez konkursa.

"To je moje zakonsko pravo. Ako me pitate o zapošljavanju Ade Novalić, ona je zaposlena prema zakonu. Ako je iko odgovoran za njeno zapošljavanje, ja sam odgovoran. Nije je zaposlio Fadil Novalić nego ja", rekao je on.