{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građanski savez neće podržati Bećirovića, vjeruju u Komšićevu pobjedu

13.5.2018. u 16:50
303
80
Građanski savez neće podržati Bećirovića, vjeruju u Komšićevu pobjedu
303
Građanski savez neće podržati Bećirovića, vjeruju u Komšićevu pobjedu
Građanski savez (GS) neće podržati Denisa Bećirovića ukoliko bude kandidovan u ime SDP-a za člana Predsjedništva BiH. Kako nam je rekao predsjednik GS-a Nihad Čolpa, podržat će samo kandidata DF-a, kako su ranije saopćili.
Predsjedništvo je zvaničnike DF-a već obavijestilo da su spremni podržati njihovog kandidata i postigli su načelni dogovor da imaju zajedničke liste.

"Predsjedništvo GS-a smatra da je historijska odgovornost na SDP-u kao najvećoj lijevoj stranci u BiH. Pozivamo ih još jednom da pređu preko svih eventualnih ličnih razmirica i budu glavna karika zajedničkog nastupa, posebno na izbornim listama. Što se tiče najavljene kandidature Denisa Bećirovića, smatramo da je ona još uvijek neizvjesna s obzirom da je nejasno da li će SDP uopće imati kandidata s obzirom na rok od 25. maja do kada se kandidat mora prijaviti. Naš stav je da je matematički puno izvjesnije da će Željko Komšić odnijeti pobjedu i smatramo da je Dragan Čović atomska bomba u temeljima BiH", rekao je Čolpa.

U GS-u smatraju da osovina Milorad Dodik-Dragan Čović poslije izbora sprema napad na ustavni poredak, proizvodnju pravnog haosa, a vrlo moguće i organizovano nasilno djelovanje, zato cijene da je imperativno važno spriječiti HDZ-u da sačuva mjesto člana Predsjedništva.

"Uloga članova Predsjedništva BiH biće po našem uvjerenju ključna u smislu očuvanja suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta BiH u vremenu koje dolazi nakon izbora u oktobru 2018. godine, s obzirom na mogućnost da svojim simultanim ostavkama Čović i Dodik paralizuju BiH po uzoru na raspad bivše Jugoslavije. Stav GS-a je, također da potencijalni birači građanskih i lijevih stranaka traže ukrupnjavanje i zajednički nastup. Stoga i ovim pokazujemo da smo spremni učiniti sve što je u našoj moći da se to i dogodi", rekao je Čolpa.

Predsjedništvo GS-a je odlučilo da podrži jednog kandidata građanskog bloka za člana Predsjedništva BiH jer smatraju da bi isticanjem kandidata GS-a za člana Predsjedništva BiH smanjili šanse kandidatu DF-a koji, kako u GS-u kažu, prema svim relevantnim istraživanjima ima objektivno najveće šanse za pobjedu i koji je do sada jedini izrazio spremnost da se kandiduje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: