{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građanski aktivizam može izliječiti bh. društvo

F
7.9.2009. u 20:07
0
5
Građanski aktivizam može izliječiti bh. društvo
0
Građanski aktivizam može izliječiti bh. društvo
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Udruženje građana “Zašto ne”, u saradnji s Pokretom "DOSTA!", OP Revolt, ACIPS-om te aktivistima i aktivistkinjama drugih organizacija iz Bosne i Hercegovine, najavilo je od 10. do 13. septembra u Sarajevu manifestaciju “Dani aktivizma”.
Prema saopćenju za javnost, to je manifestacija na kojoj će se građanke i građani Sarajeva moći informirati o aktivističkim inicijativama u Bosni i Hercegovini i Evropi, podsjetiti na građanske akcije u Sarajevu i Bosni i Hercegovini u proteklih nekoliko godina i razgovarati o svojim problemima i načinima rješavanja.

“Građanski aktivizam je jedina stvar koja može suštinski izliječiti bh. društvo uništeno korupcijom, kriminalom i koristoljubivošću vladajućih elita. Svijest građana i građanki o potrebi za aktivizmom je u porastu, čemu svjedoče i blokade ulica u Sarajevu koje su primorale vlast na rad i hapšenje odgovornih za ubistvo Amara Mistrića.

Nažalost, daleko smo od promjena izazvanih aktivizmom, kakve doživljavaju zemlje poput Francuske, Grčke, pa i nama bliže Slovenija i Hrvatska. Smatram da je ovakva manifestacija bitna”, ističe Darko Brkan, jedan od organizatora.

Predviđeni su i okrugli stolovi, tribine i debate tokom manifestacije, zatim projekcija filma “Demokratija u prijevodu”, izložba memorabilije s građanskih akcija kao i izložba fotografija “Sarajevski protesti”.

Gosti tribine tokom “Dana aktivizma” će biti aktivistkinje i aktivisti iz Francuske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Grčke, Poljske i BiH.

Planiran je i događaj “Diskobajagi aktivizam” koji će približiti muzički aktivizam posjetiteljima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: