Ključ u DF-u i SBB-u
14

Građanska koalicija u Tuzli već jednom je propala: Hoće li SDP uspjeti ili će SDA preuzeti kormilo

Piše: S. H.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Mnogo očekivanja od današnjeg zasjedanja Glavnog odbora SDP-a, a bez mnogo konkretnih pomaka. Tuzlanski SDP je dobio odobrenje da još jednom proba okupiti građansku koaliciju za vlast, ali ne i za pregovore sa SDA i PDA.

Tuzlanski ogranak SDP-a, koji je odmah nakon izbora i saznanja da su pobjednici u TK, počeo zagovarati priču da trebaju formirati vlast, ali i nakon sjednice Glavnog odbora sve ostaje na istoj distanci - neizvjesno i nejasno.

Naime, GO SDP-a dao je podršku da ta stranka u Tuzlanskom kantonu još jednom pokuša napraviti tzv. građansku koaliciju sa DF-om, SBB-om, Našom strankom i Strankom za BiH. Ipak, prije nekoliko mjeseci ta priča je propala kod izbora predsjedavajućeg Skupštine TK-a, kada DF-ov Mahir Mešalić nije dobio podršku kolega iz nekih drugih stranaka kako je očekivao, a prije svega SBB-a.

Tada su iz DF-a stizale poruke da ne žele s SBB-om.

Da li se nešto u međuvremenu promijenilo, pokazat će nastavak pregovora.

SDP će definitivno za vlast moći računati na Našu stranku, ali je upitno šta će biti sa pozicijom Stranke za BiH, koja je potpisala koaliciju sa SDA.

Glavni odbor SDP-a danas nije podržao prijedlog tuzlanskih kolega da ukoliko propadne pokušaj građanske kolalicije, pregovaraju sa drugim strankama, odnosno sa SDA i PDA.

Sada se nameće pitanje šta ako SDP ne uspije okupiti koaliciju. Hoće li SDA preuzeti kormilo i sa PDA praviti vlast u Tuzli.

Također ne treba zanemariti da je gotovo izvjesno da će vrh Demokratske fronte dogovoriti koaliciju sa SDA na nivou FBiH i državnom nivou.