Za liječenje koronavirusa
0

Građanima Sarajeva se refundiraju troškovi kupovine lijekova Remdesivir i Tocilizumab

A. B.
Ilustracija: Shuterstock
Ilustracija: Shuterstock
Remdesivir i Tocilizumab su lijekovi koji su građanima Kantona Sarajevo ljekari propisivali za liječenje od koronavirusa, a s obzirom na to da su ih na preporuku ljekara kupovali, sada je naložena refundacija sredstava.

Inače oba ova lijeka (Tocilizumab i Remdesivir) koštaju više od 1.000 KM, međutim, prema ranijim tvrdnjama ljekara, bili su uspješni u tretiranju zaraze koronavirusom što je bio dovoljan povod građanima da ih bez razmišljanja kupe kako bi spasili svoj ili život najmilijih.

Kako je u razgovoru za Klix.ba potvrdio direktor Zdravstvenog osiguranja KS Sakib Katana, refundacija novca se već isplaćuje građanima koji su kupovali ove medikamente.

"Dakle, sada se vraća refundacija za skupe lijekove koji su bili potrebni za tretiranje Covid-19. Naravno veoma je bitno naglasiti da će novac biti vraćen građanima koji su imali ljekarsku preporuku da kupuju ove lijekove. Komisija je već oko 90 zahtjeva obradila, a Zavod isplatio 50-tak građana", naveo je Katana.

Kako je dalje dodao, ove lijekove su građani kupovali u apotekama i nosili u bolnice čija je inače bila obaveza da ih nabave.

"Oni to nisu uradili već su proces prebacili prema Zavodu te smo mi svojim osiguranicima omogućili da ostvare refundaciju. Ministarstvo zdravstva KS je formiralo Komisiju za skupe lijekove koja je na osnovu pregledane dokumentacije odobrila refundaciju sredstava", pojasnio je Katana.

Naveo je i šta od dokumentacije građani moraju priložiti kako bi ostvarili pravo na refundaciju.

"Kako smo već naveli bitno je da je građanin osiguran i da ima ljekarsku preporuku za kupovinu tocilizumaba ili remdesivira. Osim toga, bitno je da priloži i ljekarski nalaz i račun kojeg su dobili u apoteci prilikom kupovine tih lijekova. Uz posjedovanje dokumentacije važno je samo da dođu u prostorije Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i novac će im biti refundiran", poručio je Katana.

Podsjetimo da je još na Skupštini KS 22. marta upućena inicijativa zamjenice predsjedavajućeg Danijele Kristić, a koja se upravo odnosi na refundaciju sredstava građanima.