Ljiljana Knežević
0

"Građanima osigurati pristup svim resursima"

FENA
Ljiljana Knežević
Ljiljana Knežević
Kandidatkinja Koalicije Preokret za predsjednicu Republike Srpske (RS) Ljiljana Knežević izjavila je da je za privredni razvoj neophodan ekonomski preokret, jer postoji ogroman nesrazmjer u odnosu neiskorištenih prirodnih resursa, intelektualnih i kreativnih kapaciteta i broja nezaposlenih.

"Bosna i Hercegovina raspolaže s više od 30 posto neiskorištenih prirodnih resursa, intelektualnih i kreativnih kapaciteta u oblastima eksploatacije vode, energije, šumskog bogatstva i proizvodnji zdrave hrane te pružanju intelektualnih i kreativnih usluga, istraživanja i inovacija. Istovremeno, registrirano je 519.160 nezaposlenih, sa stopom registrirane nezaposlenosti od 42,6 posto. Strateški je nužno radno sposobnim građanima osigurati pristup svim dobrima, uslugama, resursima i pravima koja će poboljšati njihovo aktivno učešće na tržištu rada", kazala je Knežević.

Kako se navodi u subotu u saopćenju Koalicije Preokret, ona je posebno naglasila velike mogućnosti neiskorištenih energetskih potencijala.

"Bosna i Hercegovina ne koristi ni 40 posto svojih vodenih potencijala, ne postoje vjetroelektrane niti solarne elektrane, a stopostotno je ovisna o uvozu nafte i gasa. Preokret je u investicijama u tehnologiju proizvodnje biogoriva, solarnih ploča i njihovo instaliranje u južnim dijelovima zemlje (Hercegovina) te elemenata za vjetroelektrane i njihovu eksploataciju, a uz plansku i ekološki održivu gradnju hidroelektrana te smanjenju energetske ovisnosti", kazala je Knežević.