Od početka pandemije
186

Građanima Bosne i Hercegovine podijeljeno skoro 2.300 kazni zbog kršenja mjera

Dž. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Koronavirus je znatno promijenio život građana u Bosni i Hercegovini. Sve naredbe koje su stupile na snagu, od zatvaranja kafića, frizerskih salona, kladionica...obustavljanja nastave do uvođenja policijskog sata, učinile su svakodnevnicu drugačijom.

No, sve je individualno. Pojedini su trenutnu situaciju u zemlji shvatili veoma ozbiljno, dok s druge strane uvijek ima pojedinaca koji se, iz samo sebi poznatih razloga, ne pridržavaju mjera. Tome u prilog idu i podaci iz kantonalnih MUP-ova, MUP-a RS i brčanske policije o broju prekršajnih naloga izdatih u proteklom periodu.

U pojedinim kantonima zabilježen je tek poneki prekršaj, dok su se u nekim kantonima nalozi brojali u stotinama. Zbog kršenja policijskog sata, kao i ograničenog kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina, ali i kršenja mjera izolacije policijske agencije u Bosni i Hercegovini su u proteklom periodu prekršajno kaznile skoro 2.300 građana.

Različiti podaci

Tako je naprimjer u Krajini od kada su naredbe stupile na snagu policija kaznila više od 350 ljudi.

"Mjere samoizolacije prekršilo je 170 građana, policijski sat je prekršilo 152 građanina dok su 34 građanina, mlađih od 18 i starijih od 65 godina zaradili kazne", kazao nam je glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

U Kantonu Sarajevo do danas je izdato 647 naloga zbog kršenja zabrane kretanja. U Zeničko-dobojskom kantonu je zabilježena nešto bolja situacija. Prema riječima Aldine Ahmić glasnogovornice zeničke policije u proteklom periodu zbog kršenja policijkog sata kažnjena su 252 građanina.

Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona kaže da su na ovom području evidentirana ukpno 142 prekršaja, od kojih 98 se odnosi na kršenje policijskog sata.

Na području Srednjobosanskog kantona izdato je 35 prekršajnih naloga zbog kršenja mjera izolacije, a zbog policijskog sata 95, potvrdio je Hasan Hodžić, glasnogovornik MUP-a SBK.

Zadovoljavajuća statistika

Sudeći prema statistikama na području Bosansko-podrinjskog kantona situacija je vrlo zadovoljavajuća. Policajci su zbog nepoštivanja mjera samoizolacije uručili tek jedan prekršajni nalog, a zbog policijskog sata uručeno je sedam prekršajnih naloga, kazao nam je šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku u MUP-u BPK Mirsad Kamenica.

Glasnogovornik MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak iznio je također zadovoljavajuće podatke za ovaj kanton. Policijski sat prekršila su 23 građanina, a tek 12 njih zabranu izlaska iz kuća, odnosi se na mlađe od 18 i starije od 65 godina.

Josip Dominković, glasnogovornik MUP-a Posavskog kantona saopćio je da je 47 građana prekršio mjeru samoizolacije, a 27 policijski sat. Na području MUP-a Hercegovačko neretvanskog kantona oko tridedetak građana prekršilo je policijski sat, podatak je Ljudevita Marića glasnogovornika MUP-a HNK.

Uporni u prekršajima

Prema navodima policijskog komesara MUP-a ZHK Milana Galića od kada su stupile na snagu naredbe Kriznog štaba FBiH na području ZHK evidentirano je 12 slučajeva kršenja policijskog sata, 10 slučajeva kršenja samoizolacije, te tri slučaja kretanja osoba mlađih od 18 godina. Pored ovoga, u ZHK izdata su i dva naloga osobama koje su ponovno prekršile mjere samoizolacije.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od 20. marta evidentirali su ukupno 808 prekršaja. Tako su građani s navršenih 65 i više godina zaradili 238 kazni. Policijski sat prekršilo je 514 građana, a 56 ih je prekšilo mjeru samoizolacije.

Na području Brčko distrikta BiH policija je pokrenula prekršajni postupak protiv ukupno 76 osoba.

"Od toga protiv 42 osobe zbog kršenja naredbe o zabrani okupljanja tri ili više osoba, zatim protiv 22 osobe zbog kršenja policijskog sata", kazala nam je Dževida Hukičević, glasnogovornica brčanske policije.