Terete i penzionere
1

Građanima Banje Luke stižu i po dva sudska poziva dnevno zbog podrške Pravdi za Davida

M. N.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Pozivi na sud članovima grupe Pravda za Davida i Banjalučanima koji su ih podržali prisustvujući skupovima ispred Hrama Hrista Spasitelja, ne prestaju stizati. Među osobama koje žele kazniti za podršku su i penzioneri.
Šezdesetosmogodišnja penzionerka G. Bojanić dobila je dva poziva u istom danu. Ukupno ima devet prekršajnih prijava i sada čeka još pozive za šest ročišta.

"Za sve ove godine nikada prekršaj u saobraćaju nisam napravila, a kamoli nešto drugo, a sada sam ih dobila devet. Idemo do kraja, pravda za Davida i Dženana. Ne mogu nas ustrašiti", kazala je ova penzionerka.

Dva ročišta bit će joj održana 24. februara, a prijave se odnose na dešavanja ispred porte Hrama u periodu od 21. do 29. maja prošle godine.

"Niko do tih ljudi nije bio upozoren niti opomenut niti su im policijski službenici prilazili, samo su im počele stizati prekršajne prijave na kućne adrese", kazao je Ozren Perduv, predstavnik grupe PzD.

Članovi grupe Pravda za Davida, koji već 682 dana traže istinu o ubistvu mladog Banjalučanina, našalili su se kako će prikupiti sve prijave koje su do sada dobili i napraviti izložbu. Neki od članova dobili su ih više od 10.

S druge strane, stigla je i odluka Okružnog suda u Banjoj Luci koju su oni podnijeli prije sedam mjeseci, a zbog zabrane da se kreću ispred Hrama tvrdeći da im je uskraćeno pravo slobode kretanja kao građanima. Sud je u odluci naveo kako podnosioci zahtjeva nisu dokazali da im je kao pojedincima, odnosno kao građanima Banje Luke ograničeno pravo na slobodu kretanja, ili da im je zabranjeno slobodno kretanje u pojedinim dijelovima grada već im je to onemogućeno isključivo kao pripadnicima grupe PzD.

Perduv je kazao kako su u saradnji s Transparency International podnijeli su žalbu Vrhovnom sudu RS.

"Ovo je prvi put da se obraćamo Vrhovnom sudu RS. Ako nas i on odbije, idemo na Ustavni sud BiH, a po potrebi i do Strazbura. Okružni sud je konstatovao da se ne brani kretanje nama kao građanima već kao članovima grupe ograničava sloboda. Ćeraćemo se još", kazao je Perduv.

Podsjetimo, tokom prošle godine građanima i članovima PzD, je zabranjeno okupljanje na porti Hrama Hrista Spasitelja.

"Zanimljivo je da je Osnovni sud u Banjoj Luci donio odluku da je neki akt jedne političke partije nezakonit i to samo nekoliko dana nakon što je zahtjev podnesen sudu, a mi kada podnesemo zahtjev čekamo mjesecima. I na tom primjeru se vidi kako sud radi. Nema veze, mi znamo svoj put. Ako misle da će postići tim ignorisanjem da mi odustanemo, neće. Odgovore će nam morati dati kad-tad", rekao je Perduv.

Trenutno rade na pripremama za obilježavanje druge godišnjice od ubistva Davida i pronalaska njegovog tijela u rječici Crkvena. Kao i u svim aktivnostima, i ovaj put će, poručuju, biti dostojanstveni.