Prvi rezultati Glasometra
0

Građani žele nultu stopu PDV-a i oduzimanje nelegalno stečene imovine

Sarajevo-x.com
Aplikaciju "Glasometar", koja se nalazi na stranici <a href="http://glasometar.ba/">www.glasometar.ba</a> , nakon što je početkom juna puštena u rad, je do sada ispunilo preko 13 hiljada građana/ki BiH koji su odgovorili na preko 370 hiljada jedinstvenih odgovora u okviru aplikacije. Ovim su se potvrdile pretpostavke o potencijalnom velikom interesu za ovakvom vrstom aplikacije, budući da sa ovim rezultatima "Glasometar" postaje najmnogoljudnije predizborno istraživanje urađeno u BiH.

Aplikaciji su u nešto većem broju pristupili mladi ljudi, preko tri četvrtine ih je mlađih od 35 godina, dok je značajan podatak da ispitanici dolaze iz preko 110 opština iz BiH, pri čemu očekivano najveći broj ispitanika dolazi iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Zenice, Mostara i Bihaća.

Građanima/kama su najbitnije oblasti koje se bave obrazovanjem, kulturom, sportom, zdravstvom, zapošljavanjem, socijalnom i ekonomskom politikom, dok ih najmanje interesuju policijska i vojna pitanja.

Preferencije građana/ki su možda najvažniji podatak Glasometra, jer jasno govore šta ćemo to očekivati od predstavnika vlasti odmah nakon preuzimanja mandata. Skoro jednoglasno se svi ispitanici slažu da je potrebno uvesti nultu stopu PDV-a na hranu, lijekove i knjige, izvršiti reviziju privatizacije, kao i krenuti u oduzimanje nelegalno stečene imovine.

Ovo definitivno možemo izdvojiti kao osnovne prioritete građana/ki. Osim ovoga, veliku podršku ispitanici daju diferenciranoj stopi poreza po visini prihoda, većim porezima za luksuznu robu, te uvođenju direktne demokratije u legislativu u BiH. U rezultatima "Glasometra“ se krije i poruka budućim izabranim predstavnicima, a to je da ne smiju više zaduživati državu za pokrivanje tekućih troškova i socijalnih davanja, te da svoja primanja ovaj put moraju obavezno prilagoditi standardu građana/ki.

"Preko 13 hiljada ljudi iz preko 110 opština u BiH daje veliki značaj istraživanju koje smo proveli uz pomoć Glasometra. Ovi rezultati daju jasnu poruku predstavnicima političkih partija čime se trebaju baviti u narednom periodu, ali i svima nama šta trebamo tražiti u izjavama i programima političkih partija, kao i u analizi učinaka vladajućih partija, te da svi moraju preuzeti odgovornost za svoju ulogu u društvu, ukoliko ne želimo da izađemo iz agonije u kojoj se nalazimo“, poručuju iz UG Zašto ne.