{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani zaslužuju bolju zdravstvenu zaštitu

S
2.2.2009. u 08:36
0
3
Građani zaslužuju bolju zdravstvenu zaštitu
0
Građani zaslužuju bolju zdravstvenu zaštitu
Momir Dejanović
Centar za humanu politiku iz Doboja oglasio se saopštenjem za javnost u kojem ističu da "više od deset godina entitetske vlasti i vlada Brčko distrikta nisu izvršavali zakonsku obavezu donošenja osnovnog paketa zdravstvene zaštite i još nisu uspostavili dovoljno promjenjiv, unaprediv i mjerljiv sistem zdravstvene zaštite za osigurane građane."
Reforma zdravstvenog sektora u BiH odvija se nedopustivo sporo i bez dovoljne uključenosti javnosti, upozorava predsjednik Centra Momir Dejanović.

"Na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH trebao bi biti razmatran i usvojen osnovni paket zdravstvenih prava. Ovaj paket mogao je biti usvojen još prošle godine, ali je očigledno da je Vlada FBiH razvlačila ovaj proces, kako bi izbjegla obaveze po osnovu primjene ovog paketa i građane Federacije BiH u 2009. godini ostavila bez bolje i ujednačenije zdravstvene zaštite", navodi se.

"Pozivamo Dom naroda Parlamenta FBiH i nadležne institucije u RS i Brčko distriktu da u ovoj godini napokon usvoje osnovne pakete koji će obezbijediti bolju, unapredivu i mjerljivu zdravstvenu zaštitu za osigurane građane. Pozivamo ministra zdravlja RS da prestane štititi interese trgovaca lijekovima i da Vladi RS predloži smanjenje marže na lijekove. Očekujemo od nadležnih institucija, da će u ovoj godini, osim usvajanja osnovnih paketa zdravstvene zaštite, rješavati i druge probleme, kao što su skupi lijekovi, duga čekanja na određene zdravstvene usluge, neljubazno zdravstveno osoblje, korupcija u zdravstvu, nedovoljna informisanost o pravima iz zdravstvenog osiguranja, otežan pristup zdravstvenim uslugama u privatnom sektoru i slično. Takođe očekujemo da će u ovoj godini biti ubrzan reformski proces u zdravstvenom sektoru, kako bi se obezbijedile sve potrebne pretpostavke za uspostavljanje i primjenu održivog, promjenjivog i unapredivog sistema zdravstvene zaštite u entitetima i Brčko distriktu", stoji u saopštenju Centra za humanu politiku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: