Borba za čistiju okolinu
0

Građani vjeruju da treba uvesti oštrije kazne

FENA
Istraživanje javnog mnijenja koje je finansirala vlada SAD-a, putem Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID), pokazuje da 37,5 posto građana BiH vjeruje da bi oštrije kazne za one koji krše propise o očuvanju okoliša bio najefikasniji način borbe za čistiju okolinu.

Više od 70 posto ispitanika kaže da nema pristup kontejnerima za reciklažu, a isti broj smatra da bi znali kako ispravno razvrstati otpad, saopćeno je iz USAID-a.

Gotovo 50 posto građana BiH smatra da je okoliš čistiji nego prethodnih godina. Više od 35 posto ispitanih kaže da su tome najviše doprinijele akcije čišćenja koje su inicirale općine. Slijede akcije komunalnih preduzeća (17,8 posto), izvještaji medija (11,3 ) i javne kampanje podizanja svijesti građana (10,8 posto).

Dvadeset jedan posto ispitanika smatra da su građani najodgovorni za održavanje čistoće okoliša, a slijede općinske administracije (19), komunalna preduzeća (17,4 ), te eko-policija i inspekcije (12,8 posto).

Ovim istraživanjem mjereni su rezultati kampanje “Čisto je lijepo” koju je podržao USAID.

Kampanja je imala za cilj da ukaže na hitnu potrebu za čistim urbanim i ruralnim okolišem u BiH u svrhu promocije turizma.

Kampanja “Čisto je lijepo” provedena je širom BiH, od jeseni 2007. do jula 2008. godine, a u njoj su učestvovale državne i entitetske institucije, udruženje BIHPAK, nevladine organizacije, javni TV emiteri i više od 20 komunalnih preduzeća.