Nema evakuacije
49

Građani upozoreni da se udalje od prozora uoči deaktiviranja treće aviobombe u Sarajevu

Dž. L.
Foto: FUCZ
Foto: FUCZ
Treća aviobomba koju su danas otkrili pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas će biti deaktivirana, a večeras prevezena na sigurnu lokaciju. U međuvremenu građane na području Novog Grada upozoravaju da se udalje od prozora.

Kako nam je kazala Majda Kovač, glasnogovornica FUCZ-a, bombu čiste od blata nakon čega će uslijediti skidanje upaljača i deaktivacija koju će izvršiti tim FUCZ-a. Večeras u 20 sati bomba će biti transportovana na sigurnu lokaciju izvan grada.

Kako saznajemo, neće doći do evakuacije stanovništva, ali Civilna zaštita Općine Novi Grad megafonom upozorava građane naselja udaljenih otprilike 1.200 metara od mjesta pronalaska bombe da se udalje od prozora u svojim stanovima i kućama, to jeste da ne budu u prostorijama koje gledaju na lokaciju gdje se nalazi bomba.

"Ne vjerujemo da će doći do neugodnog scenarija, jer ljudi koji rade na deaktivaciji bombe su iskusni operateri. Da misle da se može nešto desiti, onda bi bile poduzete sve mjere kako bi se građani zaštitili. Ova upozorenja su mjere predostrožnosti ukoliko bi došlo do nečega. Deaktivirane su i razoružane prethodne dvije aviobombe, što se očekuje i s ovom trećom", kazala nam je Kovač.

Uništavanje sve tri bombe planirano je u petak ove sedmice.

Podsjećamo, tim FUCZ-a konstantno je na terenu s radnicima na gradilištu, ali detaljan pregled ovog terena otežava visoka koncentracija metala.