BiH
1

Građani uplatili skupe turističke aranžmane, ali ostali bez putovanja i novca

Piše: A. U.
Čak 40-50 građana uplatilo je turističke aranžmane u agenciji Travel House, ali na putovanje nikada nisu otišli, niti im je vraćen novac. U prostorijama agencije nema nikoga, niti odgovaraju na telefonske pozive ili e-mailove. Građani sada planiraju tužiti agenciju.

"Prijateljice su me pozvale da preko agencije Travel House putujemo u Istanbul. Rekle su mi da je cijena veoma povoljna, ali da se novac odmah mora uplatiti. Dala sam im novac, one su otišle i sve uredno platile. Bilo mi je malo sumnjivo, budući da nismo dobile vaučere. Toliko putujem da znam da trebam odmah dobiti vaučer. Dobili smo samo neki komad papira na kojem pišu naša imena i koji je iznos uplaćen", ispričala nam je Amela Babić, jedna od osoba koje su uplatile aranžman u ovoj agenciji.

Let je, kako kaže, trebao biti 22. oktobra, a dva ili tri dana pred polazak, sin vlasnika agencije, Damir Bošnjak, nazvao je njenu prijateljicu i rekao joj da se let odgađa, jer navodno nemaju dovoljan broj putnika koji kreću iz Istanbula da bi se avion popunio.

"Povjerovale smo i odgodile putovanje za mjesec dana. Pitao je želimo li povrat novca, ali smo mi odlučile da samo pomjerimo putovanje za 22. novembar", kaže Babić i dodaje kako je prijateljica nedavno pozvala da odu do agencije i podignu vaučere ili traže novac, budući da su neki mediji već objavili vijest o građankama koje su prevarene za putovanje u Dubai.

Agencija Travel House nalazi se u poslovnom centru BM na Stupu, gdje su Babić i njena prijateljica otišle i naišle na zaključana vrata. Telefoni unutar agencije su zvonili, ali se niko nije javljao. Tu su naišle i na veću grupu ljudi koji su došli iz istog razloga kao i one. Saznale su da su svi oni uplaćivali putne aranžmane za destinacije poput Portugala, Dubaija i Istanbula.

"Sve su to bili termini prije našeg. Oni su već trebali otputovati i vratiti se. Međutim, niti su otputovali, niti su uspjeli doći do vlasnika agencije ili stupiti u kontakt sa njim. Dobili smo informaciju i da su dvije djevojke, koje su radile u agenciji, dobile otkaz, kao i da su imali prostor i u BBI centru, koji su zatvorili prije tri dana. Pokušali smo stupiti u kontakt sa medijima koji su objavili vijest o prevari, koji su nam rekli da će poslati svoju ekipu. Međutim, kasnije su nas nazvali i rekli kako više nisu zainteresovani za taj slučaj", ispričala nam je Babić.

"Uzmite za primjer da putovanje za dvije osobe u Dubai košta pet hiljada KM. Pomnožite to sa ovim brojem putnika i bit će vam jasno o kojem iznosu novca se radi", objasnila je Babić.

Jozefina Miličević i Tanja Kujundžić iz Kreševa tvrde da su uplatile 4.848 maraka za putovanje, ali da im je, dan prije polaska, Bošnjak javio da je let otkazan zbog problema s vizama. Također su navele i kako su doživjele čitav niz neugodnosti i drskosti te da su slučaj prijavile Kriminalističkoj policiji KS.

Jedan prevareni putnik iz Banje Luke (ime poznato redakciji) rekao nam je kako je agencija Travel House otkazala dva garantovana putovanja za Istanbul (25. oktobra i 1. novembra), nakon čega je ugašena njihova Facebook stranica, a niko ne odgovara na telefonske pozive ili e-mailove. Informacija o povratu uplaćenog novca također nema, iako je rok za povrat, od osam dana po otkazivanju, već istekao.

Nesuđeni putnici, njih 40-50, su dogovorili sastanak za ponedjeljak u 12 sati ispred agencije, gdje će dogovoriti pokretanje tužbe protiv agencije.

Web-stranica agencije Travel House uredno radi, a na njoj se nalaze ponude za brojne aranžmane u ovoj i narednoj godini. Više puta smo ih pokušali kontaktirati telefonom, ali nismo dobili nikakav odgovor.