Stručnjaci na godišnjem
0

Građani u opasnosti od alergija izazvanih ambrozijom

Sarajevo-x.com
Stanovnici sarajevske općine Ilidža proteklih dana žale se nesnosne alergije, jer je koncentracija polena ambrozije na području ove općine proteklih dana jako izražena.

Kako kažu u pismu našoj redakciji ambrozija je trenutno u punom cvatu, juli i august su joj nadraži mjeseci za razmnožavanje, a čitave livade na području opštine Ilidža su prekrivene ovim korovom.

“Ona nekontrolisano raste na potezu iza Termalne Rivijere prema Butmiru, Sokolović Koloniji i Termama Ilidža, zatim prema aerodromu i Kasindolskoj, te duž ulice Hrasnička cesta. Iako su vlasnici dužni da uklone ambroziju sa svojih posjeda, niko ništa dosada nije učinio”, kaže se u pismu naše citateljke.

U cilju rješavanja ovoga problema bezuspješno smo kontaktirali Općinu Ilidža, a zatim i Poljoprivredni fakultet u Sarajevu.

Svima je sezona godišnjih odmora, tako da baš i nemare za ambrozijom. Vojislav Trkulja, predsjednik Savjeta za borbu protiv ambrozije za naš portal je istakao da se Bosna i Hercegovina zajedno sa Hrvatskom, Mađarskom i dijelom Srbije nalazi u zoni najveće zakorovljenosti ambrozijom u Evropi.

Prema njegovim riječima važno je da se u cilju sprečavanja daljeg širenja i suzbijanja ambrozije u BiH izvrši obučavanje nadležnih komunalnih i druge službe, kao i poljoprivrednika za suzbijanje ambrozije na poljoprivrednim i nepoljoprivrednim površinama u njihovoj nadležnosti.

Na niskim površinama, kako objašnjava Trkulja ova bilja se uništava čupanjem, dok se na nešto većim površinama vrši košenje ili spaljivanje.

“U BiH postoje tri aparata za mjerenje koncentracije polena u vazduhu. Jedan aparat je u Banja Luci, drugi u Sarajevu i treći u Cazinu. Grad Banja Luka putem web sajta svaki dan informiše građane o koncentraciji polena ambrozije u vazduhu. Najveća koncentracija polena ambrozije očekuje se iza 20. augusta. Prošle godine ona je bila najizraženija 29. augusta”, pojašnjava Trkulja, te dodaje da bi vlasnici površina na kojima se ambrozija nalazi trebali vršiti i uništavanje ove biljke, kako bi posljedice bile manje.

U cilju zaštite od ambrozije prema mišljenju ljekara najbolje je na vrijeme primiti terapiju.

Takođe je preporučljivo boraviti na visinama preko 900 metara, gdje je ambrozija rijetka ili je gotovo nema.

Bitan činilac je odstranjivanje ambrozije iz dvorišta.

U vrijeme najveće koncentracije polena treba izbjegavati i izlazak iz kuće od pet do deset časova prijepodne, kada je najveća koncentracija.

Takođe je bitno držati zatvorene prozore od stana ili automobila ako ste na putovanju, kako polen ne bi ulazio u boravišni prostor.

Radove izvan kuće treba obavljati neposredno nakon prestanka kiše, kada je koncentracija polena najmanja, ili u kasnim poslijepodnevnim časovima. Takođe se preporučuje pranje kose prije spavanja, ali i često pranje ruku.

Podsjećamo, ambrozije je jednogodišnja biljka koja naraste od jedan do jedan i po metar. Ima vretenasti korijen, a stablo joj je uspravno, razgranato, posuto grubim dlačicama, na presjeku je četvrtastog oblika.

Listovi su jajolika oblika, posuti dlačicama. Biljka cvjeta u kasno ljeto i jesen proizvodeći polen. Svaka biljka proizvede oko stotinu miliona zrnaca polena svake godine.

Ambrozija proizvede više od 60.000 sjemenki koje mogu preživjeti u zemlji više od 30 godina, a izdržati čak i najniže temperature.

Ambrozija je porijeklom iz Sjeverne Amerike. U Evropu je prenijeta sa zagađenim pošiljkama i tu je poznato dvadesetak vrsta. U BiH je najviše nalazimo oko rijeka.