Sedmice nagodbe
6

Građani sve više zainteresovani: Bh. sudovi zaključili 576 sudskih nagodbi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prvostepeni i drugostepeni sudovi u Bosni i Hercegovini zaključili su 576 sudskih nagodbi tokom "Sedmica sudske nagodbe" koje su održane od 6. do 17. novembar 2017. godine.

Najviše sudskih nagodbi je sklopljeno u Općinskom sudu u Tuzli (128), Osnovnom sudu u Banjoj Luci (72), Osnovnom sudu u Sokocu (39), Općinskom sudu u Zenici (33) i Okružnom privrednom sudu u Banjoj Luci (33). Rezultati dvosedmične akcije pokazali su da su građani sve više zainteresovani za rješavanje sporova nagodbom.

Najpogodniji predmeti za zaključenje sudske nagodbe bili su oni koji se odnose na naplatu komunalnih i sličnih usluga male vrijednosti, radne sporove, isplatu dugova i potraživanja, isplatu neisplaćenih plata i otpremnine, naknadu štete, podjelu stvari i nekretnina u zajedničkom vlasništvu, uređenje međa, materijalna davanja i drugo.

Prema posljednjim podacima, od početka godine zaključene su 6.246 sudske nagodbe. Treba podsjetiti da je implementacijom različitih aktivnosti unapređenja rada sudova, u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa kojeg su finansirale Vlada Norveške i Vlada Švedske i Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa II kojeg finansira Vlada Norveške, sudska nagodba od 2012. godine sve češće u primjeni.

Imajući u vidu da je sudska nagodba jedan od manje korištenih načina rješavanja sporova u sudskoj praksi BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) izražava zadovoljstvo ostvarenim rezultatima koji pokazuju da građani sve više prihvataju ovaj način rješavanja sporova koji je brži i efikasniji, a same stranke su zadovoljnije ishodom spora i uslugom suda.

VSTV BiH je zadovoljan što sudovi pokazuju spremnost da mijenjaju svoj pristup u radu i unapređuju efikasnost pravosuđa i sudskih postupaka, smanjujući broj neriješenih predmeta i pružajući bolju uslugu građanima. Pozitivan utjecaj organizovanja "Sedmica sudske nagodbe" VSTV BiH vidi i u tome što su pravne službe javno-komunalnih preduzeća u BiH iskoristile priliku i pozivale svoje korisnike protiv kojih je pokrenut sudski postupak, da svoj spor riješe brže, ekonomičnije i mirnim putem.

VSTV BiH će u saradnji sa sudovima nastaviti s promocijom mirnih načina rješavanja sporova i kontinuirano provoditi mjere koje utječu na efikasno procesuiranje predmeta što je u skladu sa preporukama Evropske komisije iznesenim u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između BiH i EU i mjerama predviđenim u Strategiji za reformu sektora pravde u BiH.