|

Građani sve više kupuju respiratorne maske, preporučuju se one sa dva i tri filtera

Građani sve više kupuju respiratorne maske, preporučuju se one sa dva i tri filtera
286
A. P.
15.1.2020. u 17:56
129
komentara
286

dijeljenja
Građani sve više kupuju respiratorne maske, preporučuju se one sa dva i tri filtera Foto: Arhiv/Klix.ba
Veliko zagađenje zraka u Sarajevu uzrokovalo je da stanovnici sve više posežu za adekvatnom zaštitom od štetnih čestica. U gradskim apotekama povećana je potražnja za respiratornim maskama, ali nema nestašice.
Kako su nam kazali iz Apoteka Sarajevo, svojim kupcima preporučuju respiratorne maske sa dva i tri filtera.

"Naša preporuka je da građani koriste respiratorne maske (Filtering Face Piece - FFP) sa 2 odnosno 3 filtera. One imaju sposobnost da filtriraju 94% ili 99% čvrstih i tekućih čestica koje se trenutno nalaze u zagađenom zraku. U danima najvećeg zagađenja bi se trebale koristiti FFP 3 maske", ističu iz Apoteka Sarajevo.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Ove maske su predviđene za višekratnu upotrebu, a dužina zaštite zavisi od trenutne koncentracije štetnih čestica i dužine boravka na otvorenom.

Kako navode iz apoteka Delfin, ljudi su sve više zainteresovani za temu zagađenja i sve više istražuju o maskama. Oni ističu da su respiratorne maske sa dva filtera FFP 2, koje imaju u ponudi, srednjeg nivoa zaštite i da se mogu koristiti do osam sati.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Maloprodajne cijene ovih maski kreću se od 1,15 KM do 10 KM.

I stručnjaci upozoravaju da se za vrijeme visokih koncentracija štetnih materija u zraku koriste isključivo respiratorne maske, jer hirurške nisu nimalo efikasne. Hirurške se koriste samo da zaštite okolinu od pljuvačke osobe koja nosi masku i nose ih zdravstveni radnici da ne bi svojim bakterijama inficirali pacijente.

Pulmolog i alergolog dr. Teufik Hadžiosmanović savjetovao je građanima da što više izbjegavaju boravak na otvorenom te da pri odabiru maski vode računa da one dobro prianjaju uz lice i da imaju filtere koji im omogućavaju korištenje duže vremena.Iz Eko akcije savjetuju da pri odabiru maski FFP 2 ili FFP 3 provjerite imaju li oznaku EN 149, jer su takve namijenjene smanjenju izloženosti zagađujućim materijalima u zraku: česticama, gasovima i pari.Masku morate zamijeniti čim disanje pod maskom postane otežano ili kad se zaprlja iznutra. Ukoliko imate problema sa srcem i plućima, potrebno je da prije korištenja maske konsultujete svog ljekara.

Prema aktuelnim mjerenjima u Sarajevu, zrak je opasan, a najveće zagađenje zabilježeno je na području Skenderije.
Prijavi grešku


Komentari (129)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...