{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Građani su sami pokazali kakvu vlast žele'

S
2.2.2009. u 12:24
0
64
'Građani su sami pokazali kakvu vlast žele'
0
'Građani su sami pokazali kakvu vlast žele'
Alija Behmen novi je gradonačelnik glavnog grada Bosne i Hercegovine. Rođen je 25. decembra 1940. godine u Splitu, a osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Mostaru i Sarajevu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo bio je od 1998. do 2000. godine, te delegat i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH. Od 2001. do 2003 godine obavljao je dužnost premijera FBiH. U prvom intervjuu koji je dao domaćim medijima, govori o promjenama koje će nastupiti za vrijeme njegovog mandata.
Kako ste proveli prvi radni dan na mjestu gradonačelnika Sarajeva?

Radno. Obavili smo primopredaju sa dosadašnjom gradonačelnicom, gospođom Semihom Borovac, zajedno sa sekretarom i sa dogradonačelnicima. Preneseni su mi aktuelni programi koje je započela prethodna vlast. Nakon primopredaje, održali smo radnu sjednicu na kojoj smo, između ostalog, donijeli odluku o privremenom finansiranju.

Naravno, imamo i vlastite programe, za koje treba procijeniti koliko finansija zahtijevaju, te nakon provedene javne rasprave, sačekati odluku o budžetu. Dakle, moramo se držati zakona i učesnike u javnoj raspravi ubijediti da su programi koje mi nudimo kvalitetni i da će polučiti dobre rezultate. Osim toga, najavio sam da ćemo se otvoriti prema građanima, a posebno prema nevladinom sektoru. Oni neće biti naši korektori, nego naši partneri. Prema tome, realizacija i postavljanje programa zavise od svježih ideja, od ljudi koji 'nekabinetski' misle, a to je vrlo važno.

Prije dolaska na ovu funkciju, izradili ste novu platformu djelovanja Grada Sarajeva za naredne četiri godine, a taj dokument između ostalog predviđa i vraćanje određenih nadležnosti Gradskoj upravi. O čemu se konkretno radi?

Postoji zakon o osnovnim principima lokalne samouprave koje je donio Parlament Federacije BiH, a koji Kanton Sarajevo nije implementirao. U statutu Grada Sarajeva imamo niz takozvanih podijeljenih nadležnosti, koje je Kanton na određen način prisvojio. Prema tome, insistirat ćemo, a imamo i instrumente za to da se taj zakon implementira. Shodno tome, ovdje nije uređeno ni pitanje raspodjele prihoda ni po općinama ni jedinici lokalne samouprave Gradu Sarajevu. Dosadašnja praksa stavljanja nadležnosti Grada Sarajeva u ladicu napokon će se prekinuti.

Koje promjene građani Sarajeva mogu očekivati dolaskom nove vlasti?

Sigurno će biti promjena i to promjena nabolje. Ranije nije bilo nadležnosti kada je u pitanju bezbjednost, no sada će i to biti jedna od nadležnosti. Nije bilo ovlasti o pitanju gradskog saobraćaja, pa ćemo se sad posvetiti i toj problematici. Isto tako, nije bilo nadležnosti u oblasti čistoće i komunalne djelatnosti, ali ćemo se pitati i za čistoću i izgled grada. Promjene se mogu očekivati upravo u tim djelatnostima u kojima je grad bio 'nenadležan'.

Kako komentirate rad prethodne vlasti? Šta mislite gdje su najviše podbacili?

Smatram da su se držali previše pasivno. Nije dovoljno samo reći 'ja nisam nadležan', pogotovo u situacijama kada se u gradu dešavaju ubistva i slična nedjela. Bez obzira da li su uskraćena zakonska prava, mi ćemo se miješati i u taj posao.

Koliko će vam pomoći u radu činjenica da su Vam najbliži saradnici ujedno i članovi multietničkih, nenacionalnih stranaka?

Ne smijemo zaboraviti ni Gradsko vijeće, koje je pravo multinacionalno. Građani su sami pokazali kakvu strukturu vlasti hoće. Moja je dužnost na sasvim konkretan način odgovoriti na ono što su nam na izborima poručili. Sa tom strukturom, Sarajevo treba da ukaže da svi građani, neovisno o svom etničkom opredjeljenju, političkog mišljenja mogu da žive, rade i grade grad zajedno. Ne može grad Sarajevo, koji se nastojao graditi monoetnički, takav predstavljati Bosni i Hercegovinu kao glavni grad. On treba da širi toleranciju, iako lično ne volim taj izraz. Tolerancija u bukvalnom prevodu znači trpljenje. Ovdje nema trpljenja i nema suživota, ima samo zajedničkog života. To je Sarajevo bilo stoljećima i takvo treba da ostane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: