Protiv pritisaka
147

Građani spriječili smjenu direktora Centra za socijalni rad u Goraždu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Današnji pokušaj Nadzornog odbora Centra za socijalni rad BPK Goražde da smjeni aktuelnog direktora ove ustanove Elvira Prašu spriječili su okupljeni građani, predstavnici udruženja, ali i uposlenici Centra.

Oni su se okupili kod zgrade ove ustanove uoči početka sjednice a potom ušli i u salu u kojoj se održavala sjednica. Tvrde kako je aktuelni direktor Prašo od svog imenovanja u januaru ove godine postigao odlične rezultate za razliku od prethodnih godina.

"Već od momenta kada je došlo do promjene koalicije u vlasti počelo se pričati o smjeni direktora. Pošto u zadnje vrijeme imamo izuzetnu saradnju i čak zajedno sa MUP-om radimo na nekim slučajevima često smo se sretali i kroz razgovor smo saznali da postoje veliki pritisci na direktora od strane politike jednog dijela vlasti. Kao Udruženje Seka odlučili smo da ćemo dati punu podršku direktoru. Dobila sam poziv od radnika Centra za socijalni rad jutros i saznala da je zakazana sjednica Upravnog odbora. Poslije toliko godina Centar je dobio direktora koji ima izuzetno znanje, spremnost i volju da mijenja neke stvari u radu i pristupu. Nas ne interesuje politika, ali bih voljela da naši političari svoju energiju upute u pravcu rješavanja problema ove institucije i da rade na iznalaženju rješenja za prostor i obezbjede propisane uslove za rad ovakve ustanove. Umjesto što ga pritišću i ometaju, treba da mu omoguće da radi i da ga podrže", izjavila je za Klix.ba Esma Drkenda, predsjednica Udruženja Seka.

Osim njih događajima su prisustvovali i predstavnici drugih udruženja a nakon njihove reakcije sjednica je odgođena.

Elvir Prašo, direktor Centra za socijalni rad, za Klix.ba je izjavio da politički pritisci pojedinih stranaka iz vladajuće većine traju već mjesec dana.

"Neke osobe su me pokušale ucijeniti, prvo da potpišem pristupnicu stranci i budem na listi ali sam odbio. Ove godine smo u saradnji sa Muftijstvom goraždanskim obezbijedili oko 1.000 paketa pomoći i onda je vjerovatno neko od njih tu prepoznao 'dobru priliku' i zatražio da se ti paketi dijele ljudima koji nisu socijalno ugroženi, da bi im se poslije revanširali tako što će glasati za njih. Ili da se paketi dijele siromašnima, ali da se oni obavežu da će glasati za tu partiju. Meni moj moral, vjera i odgoj ne dozvoljavaju ovako nešto", izjavio je Prašo.

On u ovom trenutku nije otkrio ko su političari koji su zahtijevali od njega ovakve radnje, ističući da bi to bila njegova riječ protiv njihove, no reakcije građana i uposlenika Centra za socijalni rad, koji su u konkretnom slučaju, bili jedinstveni te stali iza direktora, za kojeg tvrde da svoj posao radi kvalitetno i pošteno, jasna su poruka onima koji ne prezaju od bilo kakvih radnji, da im "posao" ne valja te da je vrijeme, kako su istakli, da građani ovakvom kriminalu stanu u kraj.

Jasno je poručeno da bi političari trebali cijeniti rad i rezultate a ne stranačku pripadnost.