Vanredno stanje
79

Građani se žalili na usporen proces registracije vozila i gužve, MUP jutros riješio problem

A. B.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko za Klix.ba je rekao da svi šalteri MUP-a za izdavanje potrebnih dokumenata građanima u Kantonu Sarajevo od jutros rade u punom kapacitetu kako bi se izbjegle prevelike gužve i samim tim mogućnost zaraze koronavirusom.

Na adresu našeg portala stizale su fotografije zabrinutih građana koji u dugim redovima stoje kako bi registrovali svoja vozila, a s druge strane se plaše bliskog kontakta s drugim ljudima i okupljanja u grupama jer je to strogo zabranjeno kako bi se spriječila zaraza koronavirusom.

Građani su se pitali da li se može pronaći rješenje za takvu situaciju kako ne bi bili izloženi riziku da se zaraze ili da ugroze nekoga drugog.

Redovi prethodnih dana za registraciju vozila (Foto: Čitatelj)
Redovi prethodnih dana za registraciju vozila (Foto: Čitatelj)

Kontaktirali smo ministra unutrašnjih poslova KS Ismira Jusku koji nam je kazao da je upravo zbog toga donesena odluka da šalteri MUP-a rade u punom kapacitetu kako bi građani Kantona Sarajevo izbjegli gužve i izvadili sve potrebne dokumente. Naglasio je da će se raditi po svim epidemiološkim pravilima i poduzeti mjere kako se ne bi niko zarazio.

"Na ulazu će se vršiti dezinfekcija, pogotovo obuća hlorom jer se na njoj najviše bakterija unosi i bit će socijalna distanca kao i ograničeni ulazak osoba. Građani se ne trebaju brinuti svi će uspjeti izvršiti svoje obaveze i dobit će dokumente koje trebaju, ali apelujem da podnose zahtjeve samo za one dokumente koji su baš bitni jer smo imali primjere da su u ovako vanrednim situacijama građani tražili da mijenjaju ime, a to je malo duža procedura i smatram da je sada nepotrebna", poručio je ministar Jusko.

Radno vrijeme šaltera za izdavanje dokumenata MUP-a KS će raditi od 07:30 do 13:00 sati u Općinama Centar i Novi Grad, a u ostalim općinama u Kantonu Sarajevo od 09:00 do 13:00 sati.Za građane koji žele registrovati automobile rade i osiguravajuće kuće kao i tehnički pregledi vozila.

"Naš cilj je da se ne prave velike gužve i da građani ne ostanu uskraćeni za sve potrebne dokumente. Ukoliko bude potrebe radit će se i do 16:00 sati u punom radnom vremenu, ali nijedan građanin neće biti vraćen i moći će izvaditi dokumente i iza 13:00 sati ako ne stigne do tada", zaključio je Jusko.