|

Građani se ne smiju dovesti u situaciju da se utrkuju za vakcinu

Građani se ne smiju dovesti u situaciju da se utrkuju za vakcinu
0
F
FENA
9.11.2006. u 12:07
0
komentara
0

dijeljenja
Građani se ne smiju dovesti u situaciju da se utrkuju za vakcinu
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u Bosni i Hercegovini smatra da bi za potrebe vakcinisanja na području Kantona Sarajevo trebalo pripremiti još bar 20.000 vakcina i, tim povodom, poziva kantonalnu vlast da na vrijeme i svima kojima je potrebno osigura dovoljne količine vakcina.
Udruženje inicira da se tim vakcinama, nakon što je već prvi dan vakcinisanja utrošen predviđeni broj besplatnih vakcina za starije osobe i hronične bolesnike, obavi vakcinisanje i svih invalidnih i hendikepiranih osoba na području ovog kantona jer su to većinom hronični bolesnici kojima se, usljed gripe, pogoršavaju hronična oboljenja.

Slijedeći logiku da je lakše i jeftinije liječiti gripu nego bolest hroničnog karaktera, Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH poziva nadležne u Kantonu Sarajevo da ne dozvole da se osobe koje imaju pravo i potrebu za besplatnom vakcinom doslovno utrkuju kako bi dobile lijek.

U saopćenju Udruženja naveden je i podatak da na području Kantona Sarajevo živi oko 10.000 ratnih vojnih invalida te da je civilnih žrtava rata mnogo više. Posebnu pažnju, naglašeno je, u ovom slučaju treba obratiti na najugroženiju kategoriju stanovnika – invalidnu i hendikepiranu djecu, koja se, pored urođenog ili stečenog hendikepa, moraju brinuti i o gripi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.