Anketa Klix.ba
117

Građani se izjasnili: Većinski ne podržavaju smanjenje brzine na glavnoj saobraćajnici u Sarajevu

V. K.
Ilustracija: Klix.ba
Ilustracija: Klix.ba
Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo saopćila kako će jedna od mjera s ciljem poboljšanja sigurnosne situacije biti i ona koja uključuje smanjenje brzine na magistralnoj cesti kroz Sarajevo sa 60 na 50 km/h, pitali smo čitatelje da li smatraju da je ova odluka opravdana.
U anketi na portalu Klix.ba, građani su odgovorili na pitanje "Da li je ograničavanje brzine na glavnoj cesti u Sarajevu dobra ideja?".

Na ovo pitanje odgovorilo je 16.644 čitatelja, a 86 posto njih je odgovorilo da ne podržavaju ovakvu odluku te da će ona usporiti saobraćaj.

S druge strane, 14 posto građana se izjasnilo da je smanjenje brzine dobra ideja i da tako treba biti.

Podsjetimo, zamjenik premijera KS Emir Dedović je nakon sjednice obavijestio o mjerama koje planiraju poduzeti, a koje se odnose na to da se u naseljenim mjestima smanji dozvoljena brzina kretanja automobila sa 60 na 50 km/h i sa 40 na 30 km/h.

Anketa
Anketa

Mnogi ističu da će ovakva odluka izazvati još veće gužve u Sarajevu s obzirom na to da se usporava saobraćaj. Podsjećaju da je 2010. godine donesena ista odluka, ali da je poništena upravo zbog toga što nije bila efikasna.

"Smanjivanje brzine na glavnoj saobraćajnici na 50Km/h će samo paralizovati grad dodatno, a neki berberovići će i dalje voziti pijani, bez vozačke, duplo brže od ograničenja. Najava mjere vam je toliko iracionalna da pokazuje samo zbunjenost i strah u vrijeme krize", rekao je to Albin Zuhrić.