{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Građani Sarajeva" traže obrazloženje Vlade KS-a o utrošku sredstava

S
17.4.2008. u 13:05
0
0
"Građani Sarajeva" traže obrazloženje Vlade KS-a o utrošku sredstava
0
"Građani Sarajeva" traže obrazloženje Vlade KS-a o utrošku sredstava
Neformalna grupa "Građani/ke Sarajeva" uputila je dopis našoj redakciji u kojem stoji da su uočili nepravilnosti u radu Vlade Kantona Sarajevo, uvidom u javnu dokumentaciju predočenu na web stranici ovog organa.
"Odlučili smo da, kroz seriju otvorenih pisama prema Vladi KS i njenom premijeru, zahtijevamo javno iznošenje izvještaja i objašnjenja o činjenicama iznijetim na web portalu Vlade KS, ali i da istovremeno na taj način upoznamo i javnost sa ovim očiglednim mahinacijama i vrlo vjerovatnom pljačkom budžetskog novca, odnosno novca građana," piše u saopštenju.

Otvoreno pismo upućuju Vladi KS i premijeru Silajdžiću, Vladi FBiH i premijeru Brankoviću, OHR-u i g. Lajčaku te svim građanima BiH

U nastavku donosimo dijelove ovog pisma:

"Ovim pismom želimo ukazati na enormno nepoštivanje svih moralnih, ali i zakonskih normi koje su do sada prekršene bezbroj puta, i to od strane svih instanci vlasti ove države.

G. Silajdžiću, kako je moguće da jedno javno preduzeće poput GRAS-a (Gradski saobraćaj Sarajevo) prima nepovratna sredstva iz budžeta i to na ime donacije, a namijenjena neprofitnim organizacijama? Radi se o višemilionskim iznosima, kako slijedi:
- 5.600.000 KM, u prvoj polovini 2007.,
- te dodatnih 2.343.389 KM na ime "Izvršenja sa pozicije kapitalnih grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama")
(Izvor: http://www.ks.gov.ba/ministarstva/finansije/index.htm , Izvještaj o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 30.06.2007., str. 39)?

Ovo pokazuje da je GRAS samo u navedenom periodu iz budžeta KS i preko Ministarstva prometa i komunikacija primio sredstva namijenjena u druge svrhe, i to u iznosu od 7.943.389 KM."

U skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama zahtijevaju od premijera Vlade KS hitno i javno obrazloženje o utrošku gore navedenih sredstava, načinu pravdanja utroška, te zakonskom osnovu po kojem su navedena sredstva odobrena javnom preduzeću GRAS na navedeni način." stoji na kraju pisma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: