BiH
0

"Građani Sarajeva" traže obrazloženje Vlade KS-a o utrošku sredstava

Sarajevo-x.com
Neformalna grupa "Građani/ke Sarajeva" uputila je dopis našoj redakciji u kojem stoji da su uočili nepravilnosti u radu Vlade Kantona Sarajevo, uvidom u javnu dokumentaciju predočenu na web stranici ovog organa.

"Odlučili smo da, kroz seriju otvorenih pisama prema Vladi KS i njenom premijeru, zahtijevamo javno iznošenje izvještaja i objašnjenja o činjenicama iznijetim na web portalu Vlade KS, ali i da istovremeno na taj način upoznamo i javnost sa ovim očiglednim mahinacijama i vrlo vjerovatnom pljačkom budžetskog novca, odnosno novca građana," piše u saopštenju.

Otvoreno pismo upućuju Vladi KS i premijeru Silajdžiću, Vladi FBiH i premijeru Brankoviću, OHR-u i g. Lajčaku te svim građanima BiH

U nastavku donosimo dijelove ovog pisma:

"Ovim pismom želimo ukazati na enormno nepoštivanje svih moralnih, ali i zakonskih normi koje su do sada prekršene bezbroj puta, i to od strane svih instanci vlasti ove države.

G. Silajdžiću, kako je moguće da jedno javno preduzeće poput GRAS-a (Gradski saobraćaj Sarajevo) prima nepovratna sredstva iz budžeta i to na ime donacije, a namijenjena neprofitnim organizacijama? Radi se o višemilionskim iznosima, kako slijedi:

  • 5.600.000 KM, u prvoj polovini 2007.,
  • te dodatnih 2.343.389 KM na ime "Izvršenja sa pozicije kapitalnih grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama") (Izvor: http://www.ks.gov.ba/ministarstva/finansije/index.htm , Izvještaj o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 30.06.2007., str. 39)?

Ovo pokazuje da je GRAS samo u navedenom periodu iz budžeta KS i preko Ministarstva prometa i komunikacija primio sredstva namijenjena u druge svrhe, i to u iznosu od 7.943.389 KM."

U skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama zahtijevaju od premijera Vlade KS hitno i javno obrazloženje o utrošku gore navedenih sredstava, načinu pravdanja utroška, te zakonskom osnovu po kojem su navedena sredstva odobrena javnom preduzeću GRAS na navedeni način." stoji na kraju pisma.