Anketa
475

Građani Sarajeva se (ne) osjećaju sigurno: Policiji trebaju veće ovlasti

Piše: M. N.
Građani Sarajeva ogorčeni su zbog ubistva dvojice policajaca koje se dogodilo u jutarnjim satima. Neki smatraju da je sigurnost već odavno narušena, dok drugi misle kako se ovakve užasne situacije dešavaju u svim većim gradovima u svijetu.

U jednom su saglasni, policijskim službenicima u BiH treba dati veće ovlasti kako se ovakve situacije više ne bi dešavale.

"Ne osjećam se sigurno. Ne izlazim u večernjim satima i uglavnom se krećem samo na području općine Stari Grad. Pazim kuda se krećem", kazala je starija gospođa.

"Policija radi svoj posao, ali treba im dati veće ovlasti da i oni pucaju. Ako vide da je neko potegao oružje da i oni smiju odmah pucati, a ne da čekaju da oni zapucaju", kazao je sugrađanin.

Majka dvoje djece istakla je kako se osjeća sigurno, bez obzira na ovakve situacije.

"Osjećam se sigurno. Ovo je moj grad i država. Užasno je to što se dogodilo, ali nažalost ovakve stvari se dešavaju i u svijetu. Normalno se krećem gradom kao i prije", kazala nam je jedna sugrađanka.

Policajac u penziji koji je radio i van BiH kazao je kako ovo, nažalost, nije neuobičajeno, te kako smatra da je Sarajevo siguran grad.

"Bio sam u Sloveniji, Švedskoj i drugim zemljama. U inozemstvu je mnogo gora situacija nego ovdje. Mislim da je ovdje sigurnosna situacija još uvijek dobra. Policija radi svoj posao dobro i pošteno, ali uvijek ima budala koje urade nešto tako grozno", rekao je penzionisani policajac koji već 10 godina ponovo živi u Sarajevu.

Stanovnici Alipašinog Polja, gdje se ubistvo dogodilo, zabrinuti su nakon svega. Istakli su kako se ne osjećaju sigurno već odavno jer su krađe automobila ili njihovih dijelova bile česte na ovom području.

"U večernjim satima ne izlazim bez prijeke potrebe. Još ovim putem vodim dijete u vrtić. Ovo je poput divljeg zapada", kazala nam je majka petogodišnje djevojčice.