Razmak jedan metar
261

Građani Sarajeva poštuju mjere protiv koronavirusa: Disciplinovano čekaju u redovima

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Disciplinovano čekanje u redovima, uz razmak od najmanje jednog metra, koje smo danas zatekli ispred prodavnica, apoteka i mesnica u Sarajevu, ali i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, svjedoči da građani poštuju preventivne mjere borbe protiv širenja koronavirusa.
Ispred nekoliko marketa zatekli smo kupce koji strpljivo čekaju u redovima, udaljeni jedni od drugih u skladu s preporukama zdravstvenih vlasti. Mnogi od njih nose zaštitne maske i rukavice kao dodatnu zaštitu od koronavirusa.

Kako smo primijetili, iako se građanima savjetuje ograničeno kretanje, danas je ispred trgovina povećan broj ljudi koji su se došli opskrbiti neophodnim namirnicama s obzirom na to da večeras od 18 sati na području Federacije BiH stupa potpuna zabrana kretanja. Policijski sat u entitetu Republika Srpska na snazi je od sinoć, a građanima u ovom dijelu BiH zabranjeno je kretanje od 20 sati uvečer.

Na ulicama nismo zatekli djecu i starije osobe kojima je već dva dana potpuno zabranjeno kretanje u skladu s naredbom Federalne uprave civilne zaštite. Sarajevske ulice, trgovi i parkovi također su prazni.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove danas je izvijestila kako nije zabilježila kršenje naredbi o zabrani rada ugostiteljskih objekata.

Podsjećamo, preporuka Ministarstva zdravstva Federacije BiH glasi: "Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu".

Zašto? Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu, možete udahnuti te kapljice uključujući Covid-19 ukoliko je osoba koja kašlje zaražena. Prema posljednjim istraživanjima, do 20 posto osoba zaraženih koronavirusom nije pokazivalo nikakve simptome, što znači da je velika vjerovatnoća da se mogi kreću ulicama ne znajući uopće da su prijenosnici virusa.

Podsjećamo i na druge mjere zaštite od koronavirusa:

  • Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69 posto)
  • Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama
  • Pridržavati se respiratorne higijene (prilikom kašljanja ili kihanja trebate pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta)