"Abeceda demokratije"
0

Građani Sarajeva pokreću festival

Sarajevo-x.com
Neformalna grupa građana Građani Sarajeva danas će ispred sarajevske Katedrale pokrenuti festival "Abeceda demokratije".

"Osim po ratu, zimskoj olimpijadi i jednom velikom fudbalskom klubu, Sarajevo se pamti i kao domaćin nekih od najvažnijih festivala u regionu. Svakog avgusta, oktobra i novembra naš grad promijeni svoj lik i njegovo uobičajeno sivilo zamijene sjaj i svjetla SFF-a, MESS-a i Jazz Fest-a. To prosvjetljenje se može porediti samo sa onim koje nam donose predizborne kampanje, kada sve pršti od čistoće, izgradnje, optimizma, i ljubaznosti administracije. Nevolja je što smo tog poleta lišeni u danima i godinama koje nisu predizborne", ističu Građani Sarajeva.

"Zbog navedenog predlažemo da se uvede jednogodišnji mandate na sve državne funkcije u Bosni i Hercegovini , jer je grijeh lišiti političare prilike da svake godine susretnu svoje birače, te se kroz predizbornu kampanju podsjete kome moraju polagati račune. Građani Sarajeva će pružiti doprinos ovoj ideji pokretanjem festivala pod imenom "Abeceda Demokratije", gdje ćemo kroz prigodan program pokušati da i biračima i kandidatima damo detaljan uvid u sve mogućnosti koje pruža demokratija, a koje smo propustili da savladamo u proteklih 18 godina", smatraju Građani Sarajeva.

"Počinjemo u subotu, u 11:00 pred sarajevskom Katedralom, a kako bi drugo već slovima "A" i "B". Ko ne dođe, neće dobiti jedinicu nego nulu! Ljekarska opravdanja niti roditeljske ispričnice se ne prihvataju", saopštili su Građani Sarajeva.