BiH
75

Građani Sarajeva mirnim protestima dali podršku Makedoncima

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Oko 30 građana održalo je danas u Sarajevu mirni protest podrške građanima Makedonije koji već danima protestuju ispred zgrade Vlade u Skoplju. Okupljeni građani pružili su podršku i iskazali solidarnost Makedoncima koji traže hitnu smjenu aktuelne vlasti, odlazak premijera Nikole Gruevskog i transparentan rad u koji su uključeni i građani.

Biljana Ginova iz Makedonije došla je u Sarajevo iz Skoplja. I ona danima protestuje protiv aktuelne vlasti u Makedoniji.

"Mnogo nam znači to što građani Sarajeva daju podršku. Ono što se dešava dole jeste borba građana da vrate ono što im pripada, a to je učešće u politici i odlukama. Zahtijevaju ostavku premijera i cijele vlade, te pravnu odgovornost. Želimo da vlada ode u zatvor i vrati ono što je pokrala. Pregovori su u toku, a mi građani ne znamo šta se dešava. Treba kreirati mehanizme da građani mogu učestvovati u tim pregovorima i osigurati nastavak razvoja demokratskih procesa", rekla je Ginova.

Građani Sarajeva napravili su transparente na kojima piše "Protest", "Revolucija", "Solidarnost ", a na svoja usta su stavili crvene karmine iskazujući na taj način svoju solidarnost.

"Hijene, a pod tim mislim na Istok i Zapad, su namirisale krv i žele da raskopaju Makedoniju kao što su i nas. Poručujem narodu Makedonije da ostane zajedno i budu složni jer samo tako mogu preživjeti sve ovo", rekao je Hajrudin Osmančević iz Sarajeva.

Među okupljenim bilo je i mnogo mladih ljudi. Zulfikar Filandra kazao je kako je ovo poruka solidarnosti s građanima Makedonije, ali da ne staju ni na jednu strane političkih struja u toj zemlji.

"Ovo je podrška običnim ljudima kojima je dosta korupcije njihove vlade i žele smjenu vlasti", rekao je Filandra.

Kako je rekla Ginova, demonstranti traže i reviziju zakona o izborima, reviziju biračkih spiskova i organiziranje fer i demokratskih izbora, a da u tome svemu budu uključeni i građani.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi od prošlih prijevremenih parlamentarnih izbora, čije rezultate opozicija ne priznaje i ne učestvuje u radu Sobranja. Kriza je intenzivirana krajem januara, kada je premijer Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, a lider opozicije počeo da objavljuje kompromitujuće snimke kojima optužuje premijera za kriminal i korupciju. Za sutra je najavljen novi sastanak predsjednika VMRP-DPMNE, SDSM-a, te albanskih partija Demokratske unije za integraciju i Demokratske partije Albanaca.