Stanari nezadovoljni
991

Građani Sarajeva kontejnerima blokirali prilaz zgradi zbog uklanjanja drveća

Piše: D. B.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Stanari stambeno-poslovnog objekta Loris u Sarajevu su se odlučili na protest kako bi zaštitili zelene površine koje se nalaze oko zgrade.

Ispred zgrade je izašlo oko 200 stanara koji se protive uklanjanju zelene površine. Kako su istakli, određeni broj stabala je posječen bez konsultacije s njima.

"Bez ikakve konsultacije sa stanarima stambeno-poslovnog objekta Loris, posječeno je drveće i napravljen je ulaz za automobile. Dobili smo informacije da se na ovome neće zaustaviti, nego da se planira uklanjanje kompletne zelene površine i izgradnja parkinga garaže. Ništa od ovoga nije u regulacionom planu niti je stavljeno na javnu raspravu. Iako nije u ingerenciji Kantona Sarajevo, Općina Novo Sarajevo se pravda da Kanton stoji iza svega", rekli su nam stanari.

Oni neće dozvoliti uništavanje zelene površine.

"Spremni smo svojim tijelima braniti ulaz i zelene površine na kojima se nalaze rijetka drveća, sekvoja, koja još postoje samo u krugu Zemaljskog muzeja", dodali su stanari koji zahtjevaju hitnu obustavu radova.

Također, zahtjevaju očitovanje Općinskog vijeća Novo Sarajevo i načelnika Nedžada Koldže te najavljuju zajednički dolazak na sjednicu Općinskog vijeća.

Stanari su u međuvremenu blokirali ulaz kontejnerima.