Otkrivamo
0

Građani Sarajeva i Deenu plaćaju penziono i zdravstveno osiguranje

Piše: A. Panjeta
Kanton Sarajevo preko ministarstva kulture i sporta kojeg predvodi Emir Hadžihafizbegović iz budžeta koji se puni sredstvima građana-poreskih obaveznika godišnje izdvaja 240.000 maraka za plaćanje zdravstvenog i penzionog osiguranja za slobodne umjetnike. Portal Sarajevo-x.com došao je do spiska od 53 slobodna umjetnika koji koriste ovu pogodnost.

Na spisku kojeg smo dobili u ministarstvu kulture i sporta, među 53 slobodna umjetnika kojima građani Sarajeva plaćaju penziono i zdravstveno osiguranje nalaze se i imena pjevača Fuada Backovića Deena, Zlatana Fazlića Fazle, Selme Muhedinović, Mugdima Avdića Hende, modne kreatorke Emine Husedžinović i glumice Nele Đenisijević.

Ne sumnjamo da je rješavanje statusa slobodnih umjetnika i više nego potrebna stvar, međutim, prema Zakonu o samostalnim umjetnicima Kantona Sarajevo, pravo na plaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko te zdravstveno osiguranje imaju slobodni umjetnici koji uz uvjerenje o priznavanju statusa prilože i "ovjerenu izjavu datu pod moralnom i materijalnom odgovornošću da je imenovani prijavio sve svoje prihode poreskoj upravi", te da nije ostvario veći prihod od prosječne mjesečne neto plaće u Kantonu Sarajevo koja je prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u 2008. iznosila 941 KM.

Na spisku su još, između ostalih, i slikari Jusuf Hadžifejzović, Muhamed Ćeif i Irfan Hozo, pjesnik Admiral Mahić, književnik Zilhad Ključanin, režiser Nedžad Begović i dizajnerica Ata Omerbašić.

Nije nam cilj da pravimo reviziju korisnika ove pogodnosti niti da na ovom mjestu utvrđujemo ko zaista ima pravo na to, i ne sumnjamo da na ovom spisku veliki broj njih zaista ispunjava potrebne uslove te da bi država morala više računa voditi o slobodnim umjetnicima.

Ipak, u situaciji kad se pozorišta gase, a repertoari onih koja jedva preživljavaju nikad nisu bili siromašniji, ne možemo a da se ne zapitamo: kako to da je, na primjer, pjevač koji se u brojnim javnim istupima hvali kako kupuje markiranu i skupocjenu robu te živi na visokoj nozi s novcem koji sam zarađuje od svojih nastupa i prodaje CD-ova, dospio na spisak ljudi koji prema zakonskim uslovima moraju prijaviti sve prihode koji moraju biti ispod 941 KM mjesečno? O umjetničkim kriterijima, drugom prilikom...