Najviše plaćaju struju
49

Građani Sarajeva dužni milione KM za komunalije: Gomilaju se računi za grijanje, vodu, smeće...

Piše: Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Komunalna preduzeća širom naše države bore se s dužnicima čiji ukupni dugovi dostižu višemilionske iznose. Najveći dugovi bilježe se u Kantonu Sarajevo gdje brojni građani ne izmiruju redovno mjesečne troškove za isporuku grijanja, vode, plina, sve do odvoza smeća.

Kako smo istražili, građani Sarajeva najviše duguju preduzeću Toplane koje ima 53.500 korisnika.

"Bez obzira na to što naplata preduzeća u proteklih nekoliko godina procentualno iznosi blizu 95 posto, ukupna potraživanja Toplana od 1996. godine do danas od korisnika stambenih prostora iznose 80 miliona KM, a od korisnika poslovnih prostora deset miliona KM. Na Općinskom sudu u Sarajevu aktivno je 165 hiljada prijedloga za izvršenje protiv korisnika koji duguju. Ovo nije broj korisnika protiv kojih je podnesen prijedlog za izvršenje, jer je protiv pojedinih korisnika koji duži period nisu izmirivali svoje obaveze prema Toplanama podneseno više prijedloga za izvršenje", odgovorili su nam iz Toplana.

Dogovori o plaćanju na rate

Naplata potraživanja od korisnika centralnog grijanja predstavlja jedan od prioriteta u poslovanju Toplana. Ovo sarajevsko preduzeće kontinuirano provjerava i poziva korisnike radi ažuriranja baze podataka dužnika, provjerava stvarne razloge neplaćanja i pokušava poticati korisnike koji duguju na postizanje dogovora o plaćanju na rate i rješavanju eventualnih spornih odnosa s ciljem povećanja naplate potraživanja.

"Sve ove aktivnosti su pojačane i dobile su novu dimenziju s aktivnim uključivanjem u ovu problematiku Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo koje nam je pružalo i pruža bezuslovnu podršku", dodaju iz Toplana.

Kada je riječ o dugovanjima za grijanje, brojni građani Kantona Sarajevo ne plaćaju redovno račune ni za isporuku gasa za koju je zaduženo preduzeće Sarajevogas.

Kako saznajemo, 16.978 korisnika plina u KS ima dug iznad 50 KM, a ukupna dugovanja građana prema preduzeću Sarajevogas iznose 2,8 miliona KM.

Dugovi najvećih dužnika za isporuku gasa u KS su 5.657 KM, 3.909 KM te 3.595 KM.

U proteklih 20 godina dugovanja građana prema preduzeću Vodovod i kanalizacija (ViK) dosegla su 65,1 milion KM. Ukupna dugovanja potrošača za isporučenu vodu i odvod otpadnih voda u 2018. godini iznose 632.423 KM.

"Prošle godine tuženo je 44.327 potrošača iz kategorije fizičkih i pravnih osoba, a ukupan iznos utuženog dugovanja je 3,7 miliona KM. Preduzeće svakodnevno isključuje potrošače iz svih kategorija koji imaju dugovanja po osnovu isporučene vode i odvoda otpadnih voda. U 2018. godini su isključena 303 potrošača iz sistema vodosnabdijevanja", odgovorili su nam iz ViK-a.

Dugovi za odvoz smeća do 3.000 KM

Višemilionske dugove Sarajlije imaju i prema komunalnom preduzeću Rad čije usluge koristi blizu 147.000 korisnika. Od ovog broja, kažu nam iz Rada, 20 posto su korisnici koji ne izmiruju svoje obaveze prema preduzeću.

"Nenaplaćena potraživanja Rada od domaćinstava za usluge odvoza otpada za 2018. godinu iznose blizu 2,6 miliona KM. Uvidom u evidenciju konstatovano je da neki građani nikad nisu platili nijedan račun za usluge odvoza otpada od 2000. godine do danas tako da njihov dug iznosi od 2.000 do 3.000 KM. Napominjemo da prosječan iznos računa za usluge odvoza otpada građanima, na nivou Kantona Sarajevo, iznosi blizu sedam KM", pojašnjavaju nam iz Rada.

Sudeći prema podacima, čini se kako su građani u KS najodgovorniji prilikom redovnog izmirivanja računa za isporuku električne energije.

U KS je registrovano više od 200.000 kupaca električne energije. Iz Elektroprivrede Sarajevo govore nam kako grđani u ovom kantonu račune za struju uglavnom plaćaju redovno i u roku koji je 15 dana za kupce koji primaju račune na poštansku adresu, a 30 dana za kupce koji račune primaju e-mailom.

"Nažalost, postoje i potrošači koji ne izmiruju svoje obaveze u propisanim rokovima, ali njihov broj se svakodnevno mijenja. Trenutno, u ukupnom broju kupaca, osam posto dužnika u Kantonu Sarajevo, odnosno 16.422 kupca imaju dug veći od 10 KM. Međutim, svakodnevno se taj broj mijenja, kao i iznos njihovog dugovanja. Protiv svih dužnika se poduzimaju zakonske mjere, od kojih je prva opomena, zatim obavještenje o isključenju pa prekid isporuke električne energije, a nakon toga se, u zakonskom roku, pokreće i tužba kod nadležnog suda", naglašavaju iz Elektroprivrede.

Za svaki neplaćeni račun, bilo da je riječ o računu za odvoz smeća ili za struju, komunalna preduzeća zaračunavaju zatezne kamate, što dodatno košta korisnike.

U tome prednjači Elektroprivreda BiH koja korisnicima obračunava zateznu kamatu već nakon jednog dana kašnjenja plaćanja računa. Na godišnjem nivou kamata za neizmirene račune za struju iznosi čak 12 posto.

Izmirenje novčanih obaveza u BiH regulisano je Zakonom o obligacionim odnosima u kojem se navodi kako dužnik pored glavnice plaća i zateznu kamatu. Međutim, brojni građani često se žale na obračunavanje kamatne stope.

Žalili se ili ne, ukoliko ne plaćate redovno račune za komunalije, preduzeća kojima dugujete će vas odmah tužiti, kao i prekinuti isporuku usluga.