BiH
865

Građani Sarajeva digli glas protiv krvoprolića u Siriji: Spasite nedužne civile

Piše: A.Z.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Građani Sarajeva danas su se pridružili brojnim gradovima širom svijeta koji su odlučili dići glas protiv nasilja i ubistava u Alepu i cijeloj Siriji. Veliki broj građana se okupio ispred BBI Centra u Sarajevu, odakle je svjetskim silama upućen apel da zaustave krvoproliće u Siriji.

Mitingu podrške prisustvovali su predstavnici kulturnih udruženja, organizacija civilnog društva, akademske i vjerske zajednice, studenti i drugi građani. Okupljenima se obratio gradonačelnik Ivo Komšić koji je poručio da Sarajevo najbolje zna kako je biti u strahu.

"Došao sam da izrazim solidarnost sa stanovnicima Alepa i drugih sirijskih gradova. Ako iko zna kako je biti gladan, u strahu, bez lijekova znamo mi koji smo bili pod opsadom", kazao je Komšić.

Eli Tauber iz Jevrejske zajednice BiH kazao je da Sarajevo na ovaj način pokušava upozoriti svijet na nemilosrdni rat.

"Ovo je dan kada Sarajevo pokušava dići glas i upozoriti svijet na to da se dešava nemilosrdni rat. Došlo je vrijeme da se kaže da se uništava čovječanstvo i ginu ljudi", poručio je Tauber.

Govornici su podsjetili na stradanja građana Sarajeva tokom opsade grada, poručivši da je svijet i tada šutio, kao i sada. Ljudi širom svijeta su pozvani da dignu svoj glas protiv krvoprolića.

"Nema svetoga rata, samo sveti mir", poručio je Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak.

Savo Vlaški iz SKPD Prosvjeta je istakao da je vrijeme da se prestanu ubijati civili i djeca.

"Danas smo svi jedinstveni, predstavnici svih religija trebaju uputiti apel cijelom čovječanstvu i UN-u da se zaustave svi ratovi i prekinu stradanja civila i nevine djece", kazao je Vlaški.

Predstavnica mladih i Kruga 99 Mirna Kulenović se prisjetila rata u Sarajevu i vremena kada je rođena, rekavši da je bolnica u kojoj je rođena granatirana i da je čista sreća što je danas živa i što ima priliku biti jedna od onih koji će pokazati moć pojedinaca.

Mitingu je prisustvovao i veliki broj roditelja s djecom, koji su posebno tužni jer su vršnjaci njihove djece mučki ubijeni prije nego što su i počeli živjeti.

"Majka sam ubijene kćerke Sanele. Poginula je od granate dok sam je držala u krilu. Ovdje je sve ubijano što se moglo ubiti, ali ne i volja naroda. Molim dobre ljude da prestane rat u Siriji, da prestanu ubijati djecu. Moja Sanela nije dočekala deveti rođendan. Molim dobre ljude da nijedna majka više ne zaplače. Molim sve sile da ostave ljude i djecu da žive", poručila je Saja Hasković.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Sirija, još jedan rat uživo" i "Ubijanje nije politika".

"Mi ne možemo učiniti mnogo da olakšamo patnju civila koji su pod stalnim napadima bez hrane i pod opsadom, ali možemo dići glas protiv ubijanja. Apelujemo na sve moćnike koji preko naroda Sirije rješavaju geopolitičke interese da zaustave svoje armade i dotok oružja", navedeno je u zajedničkoj izjavi organizatora skupa.

Zajednička izjava organizatora u kojoj se traži zaustavljanje pokolja u Siriji i spašavanje nedužnih života, bit će upućena svima ambasadama u našoj zemlji.