BiH
149

Građani sa licima čelnih ljudi KS: Zašto i šta radite? Komesar Ćosić mora biti smijenjen

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Grupa studenata i građana okupila se u četvrtak pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo istaknuvši ranije izjave premijera Elmedina Konakovića, komesara MUP-a Vahida Ćosića, glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić i ministra MUP-a Vedrana Mulabdića.

"Ovim postupkom ilustrujemo nerad nadležnih i njihove kontadiktornosti prilikom davanja izjava. Podsjećamo, jedan od zaključaka hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana 18. oktobra jeste da se Vladi, Nezavisnom odboru i Komisiji za sigurnost Skupštine nalaže pokretanje procedure za utvrđivanje odgovornih subjekata koji direktno utječu na sigurnost građana u KS. Izvještaj o radu je trebao biti podnesen 26. oktobra, ali kao što vidimo nemamo rezultata niti sankcionisanih subjekata", rečeno je ispred grupe studenata i građana koji stoje i iza protesta održanih 17. oktobra, a povodom pogibije Selme Agić i Edite Malkoč.

Tada je nekoliko stotina učesnika zatražilo odgovornost nadležnih organa čija je uloga sprovođenje stadnarda saobraćajne sigurnosti i dovođenje odgovornih prestupnika pred lice pravde.

"Mi želimo znati zašto i šta rade. Jutros smo iznenađeni izjavom Nezavisnog odbora da apeliraju na smjenu policijskog komesara Vahida Ćosića, dok su prije 15 dan izjavili da ne postoje osnove po kojima b zahtijevali smjenu", rečeno je prilikom današnjeg skupa.

Ipak, oni dodaju da na toj smjeni insistiraju i traže pomoć i podršku Vlade KS, jer je pored šestogodišnjeg problematiziranja rada komesara Ćosića, u slučaju Sefić, kako kažu, izvršio povredu službene dužnosti neizvršavanjem mjera koje su u okviru njegove nadležnosti.

"Već dvije godine postoji elaborat o postavljanju 24 radara sa nadzornim kamerama, a tender je od tada pao dva puta zbog uloženih žalbi. Pri tome se budžet MUP-a povećao za 6,5 miliona KM dok implementacije spomenutog projekta košta 1,5 miliona KM", zaključuje se ispred okupljenih studenata i građana.

Dok građani Sarajeva protestuju, Viši sud u Novom Sadu procesuira zahtjev za izručenjem Sanjina Sefića Bosni i Hercegovini. Nakon što je ekstradicija isprva odobrena, na nju je uložena žalba Sefićeve odbrane zbog čega će procedura trajati duže nego što je očekivano.

Sanjin Sefić je priveden u Srbiji nakon što je pobjegao iz BiH zbog izazivanja saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj su poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč.