BiH
0

Građani RS-a negativno ocjenili rad Miroslava Lajčaka, podrška priključenju BiH EU

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Banjalučka Agencija "Prime Communications" sprovela je istraživanje koje je pokazalo da više od 87 posto građana Republike Srpske rad visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka ocjenjuje kao neuspješan.

Od ukupno ispitanih građana 59,2 posto Lajčakov rad je ocijenilo kao veoma neuspješan i 27,9 posto kao neuspješan, dok samo 10,9 posto građana smatra da je rad visokog predstavnika uglavnom ili veoma uspješan.

Dva posto građana nema stav o ovom pitanju.

Također, istraživanje je pokazalo da 72,9 posto građana podržava pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, dok 25,8 posto građana smatra da se Bosna i Herecegovina ne bi trebala da se priključi Evropskoj uniji.

Svega 1,3 posto građana nema stav o ovom pitanju.

Građani RS-a smatraju da bi priključivanje BiH Evropskoj uniji prije svega donijelo poboljšavanje standarda, a zatim ukidanje viznog režima i granica. U cjelini je više pozitivnih očekivanja, nego negativnih.

Više od 45 posto građana RS nije znalo ili nije navelo nijedan odgovor na ovo pitanje.

U ovim istraživanjima je ukupno ispitano po 850 ispitanika tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Republike Srpske starija od 18 godina. Primjenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak.

Istraživanje je realizovano od 06-og do 12-og septembra 2007. godine za potrebe magazina Intermezzo i web portala Intermezzo.ba.