BiH
5

Građani protestovali protiv izgradnje male hidrocentrale Medna

SRNA
Predstavnici Koalicije za zaštitu rijeke Sane, povodom Svjetskog dana voda, organizovali su danas u Vrbljanima u opštini Ribnik mirne proteste zbog izgradnje male hidroelektrane "Medna" na izvoru Sane.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu iz Banje Luke rekla je da su se sa predstavnicima lokalne zajednice mirno okupili da pokažu neslaganje sa planovima za izgradnju male hidroelektrane, navodeći da se okupilo stotinjak osoba, lokalno stanovništvo i ljudi iz Banje Luke, Prijedora i Mrkonjića.

Jedan od članova Koalicije Borislav Janković rekao je da okupljeni žele da simbolično kažu da traže da radovi budu obustavljeni, navodeći da "je sve do sada urađeno nezakonito i bez potrebne papirologije".

"Ovdje se čini nepopravljiva greška, probijanje tunela i svođenje rijeke tri kilometra i uzimanje najljepšeg kanjona", rekao je Janković.

Preduzeće "LSB elektrane" Banja Luka saopštilo je danas da posjeduje svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju male hidroelektrane "Medna" i da su netačne tvrdnje grupe građana da je područje izgradnje male hidroelektrane na bilo koji način ugroženo, jer je ovo preduzeće uradilo Studiju uticaja na životnu sredinu, te prošlo zakonsku proceduru za dobijanje potrebnih dozvola.

"LSB elektrane" navodi i da "ima podršku mještana koji žive u okolinu lokaliteta izgradnje male hidroelektrane "Medna" koji su uvidjeli sve prednosti ove investicije".

U septembru prošle godine u Donjim Vrbljanima kod Ribnika počela je izgradnja male hidroelektrane "Medna", nominalne snage 4,9 megavata, što je projekat ukupne vrijednosti od 20 miliona evra.

Izgradnju elektrane finansira austrijska energetska grupa "Kelag", u čijem je vlasništvu ljubljanski "Interenergo", a proizvodiće 21 gigavat čas električne energije, što je dovoljno za snadbijevanje više od 6.000 domaćinstava.

Vlada Republike Srpske odobrila je dozvolu za rad objekta do 2041. godine kompaniji "LSB elektrane", čiji je stopostotni vlasnik "Interenergo".