{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani predali svoje zahtjeve Skupštini KS: Traže ukidanje "bijelog hljeba" i beneficija

18.2.2014. u 11:06
0
88
Građani predali svoje zahtjeve Skupštini KS: Traže ukidanje "bijelog hljeba" i beneficija
0
Predstavnici Plenuma građana i građanki Sarajeva predali su danas Zahtjeve građana i građanki Skupštini KS. Oni traže uspostavljanje ekspertske vlade, reviziju plata i beneficija nosioca javnih funkcija u KS i njihovo usklađivanje s trenutnom ekonomskom situacijom, reviziju privatizacije, te uspostavljanje nezavisne komisije za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara.
Plenum građana i građanki Sarajeva zahtijeva od Skupštine KS da Vladu hitno povjeri eminentnim osobama, stručnjacima iz oblasti u kojima su se do sada u svom dosadašnjem radu pokazali uspješnim u ostvarivanju rezultata. Ističu da sastav vlade ne bude prioritetno stranački.

"Tražimo trenutno ukidanje 'bijelog hljeba', odnosno isplata plata i prinadležnosti Premijeru i ministrima nakon prestanka vršenja dužnosti. Tražimo ukidanje dodatnih beneficija zastupnicima u KS po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima koja su sastavni dio Skupštine KS, te uvođenje zabrane svim zastupnicima i nosiocima javnih funkcija u KS za učešće u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća i institucija od javnog značaja u KS", rekla je predstavnica Plenuma Zvjezdana Patak.

Građani i građanke traže svođenje najviše plate obnašatelja javnih funkcija na nivo dvije prosječne plate u KS, te reduciranje voznog parka javnih institucija KS za 50 posto kao i svih troškova u vezi sa korištenjem službenih vozila i putovanja.

"Naložiti Kantonalnoj agenciji za privatizaciju da hitno izvrši reviziju procesa privatizacije u javnim preduzećima KS, u kojima prioritet imaju 'Feroelektro', 'Holiday', 'Sarabon', 'Zora', 'Ključ', te u svim drugim preduzećima u kojima je izvršena sumnjiva privatizacija, uključujući preduzeća od federalnog značaja poput ' Vranice', 'Hidrogradnje', 'GP Put', 'UNIS Pretis' itd", dodala je Patak.

Također, Plenum građana i građanki Sarajeva traže da nezavisna komisija za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara bude sastavljena i od članova Plenuma, te da imaju pravo popisa i procjene štete, te da komisija utvrdi odgovornost policijskih službenika za prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: