Revizija državljanstva u BiH
0

Građani porijeklom iz Sandžaka traže zaštitu svojih prava

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Upravni odbor Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka zahtijeva od institucija vlasti u BiH zaštitu građanskih i ljudskih prava u procesu revizije državljanstva.

"Udruženju se obratio veliki broj građana BiH porijeklom iz Sandžaka kojima je državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana rješenjem oduzela državljanstvo BiH. Radi se o građanima koji su i prije rata živjeli na prostoru BiH, ali formalno nisu imali prijavljeno prebivalište obzirom na karakter prethodne države SFRJ", saopćeno je iz Udruženja.

Iz Udruženja ističu da su ti građani aktivno sudjelovali u odbrani BiH ili su roditelji šehida i poginulih boraca Armije BiH.

"Formirali su porodice i stalno su nastanjeni u BiH, te legitimno primljeni u državljanstvo BiH prema tada važećem zakonu i propisima Ministarstva pravde i opće uprave BiH. Upravni odbor došao je, razmatrajući navedenu pojavu i dosadašnji rad Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana, do zaključka da Komisija grubo krši građanska i ljudska prava osoba koje se obraćaju Udruženju", ističe se.

Iz Udruženja navode da u reviziji, "koja se provodi suprotno odredbi člana 41. važećeg Zakona o državljanstvu BiH, Državna komisija za reviziju državljanstava uopšte ne poziva te osobe, niti od njih traži bilo kakve dokaze što izričito nalaže citirani zakonski propis".

"Udruženje smatra neprihvatljivim da se jedna država odnosi na takav način prema građanima, koji su krvarili u borbi za njen opstanak, bez prava žalbe, bez prijedloga da problem riješi na drugi način i bez ponude pomoći tim osobama koje su se, ne svojom greškom, a zbog neodgovornosti državnih institucija, našli pred raspadom porodice i egzistencije," navodi se.

Udruženje, u cilju zaštite daljih prava, poziva sve osobe porijeklom iz Sandžaka, koja su dobila takva rješenja, da iskoriste svoje zakonsko pravo i protiv dobijenih rješenja u zakonskom roku podnesu tužbe da ne bi trajno izgubili pravo koje im pripada po zakonu.