{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani oprez: Sa sunčanim danima pojavile su se i zmije

26.4.2015. u 14:19
3
93
Građani oprez: Sa sunčanim danima pojavile su se i zmije
3
Građani oprez: Sa sunčanim danima pojavile su se i zmije
Zmija na cesti u Zenici
Iako još nije ljetno vrijeme, stanovnici Zenice i okolnih područja prijavili su pojavu velikog broja zmija. Visoke temperature izmamile su ove gmizavice na površinu, te upozoravamo građane da budu oprezni na izletištima.
Zmije napadaju čovjeka samo iz straha, i samo i jedino ukoliko ih nagazite. Zmije su jako opasne i u sezoni parenja ili dok njeguju mladunce ali i tada, ako se povučete bez naglih pokreta, neće napasti. Ukoliko se zmija nagazi ona će se instinktivno okrenuti i ujesti za nogu. Otrovne zmije se u brzini teško razlikuju od neotrovnih, te zbog toga je bitno ne dirati ih.

Najezda i zbog blagih zimaNa području BiH ima mnogo zmija. Ono što je specifično za našu zemlju jeste da one izađu iz svojih prirodnih staništa i kreću se trotoarom i cestama u gradovima, što budi strah kod ljudi. Razlog je taj što su gladne, pa ne osjećaju strah, a zbog blagih zima sve veći broj ih preživi pa naljeto imamo najezdu.

Zmija i pas na cesti
Zmija i pas na cesti


"Zmije se pojavljuju kada je sunčano. One mogu izaći i ranije tokom godine, neovisno od godišnjeg doba, a ovo je sad period kada ima malo više sunca, toplije je tokom dana, pa one izlaze na površine. Zmije se češće viđaju u prirodi, a ljudi su često sada na izletima pa se trebaju pripaziti", rekao je za Klix.ba dr. Muamer Dervišević iz Veterinarske stanice Provet.

Dr. Dervišević savjetuje da se zmije zaobiđu mirno, te da im ne prilazite ukoliko niste izuzetno iskusni.

"Potrebno je izbjegavati direktni kontakt. Razliku između otrovne i neotrovne teško ćete primijetiti golim okom ako ih ne prepoznajete. Ako dođe do ujeda, obavezno se javiti u prvi dom zdravlja ili hitnu službu kako biste primili serum protiv otrova", kazao je dr. Dervišević.

Simptomi nakon ujedaLeglo zmija u Brezi
Leglo zmija u Brezi
Na mjestu ujeda se vide dvije male ubodne ranice koje ne krvare. Ubrzo na tom mjestu nastane crveni prsten koji postaje plavičast, tj. rana pomodri i javi se otok. Nešto kasnije se na tom dijelu tijela javlja obamrlost. Kad jednom uđe u krv, otrov se raznosi po cijelom tijelu. Otrovani osjeća i slabost i javljaju se drhtavica, vrtoglavica, puls mu se ubrzava a disanje postaje sve teže, blijed je, može nastati djelimično ili potpuno otkazivanje bubrega. Krv može da prestane da se zgrušava, ujedena osoba često povraća i ima dijareju, gubi svijest. Kasnije se javljaju grčevi i potpuna neosjetljivost (koma). Delirij, smetenost i konvulzije najavljuju intrakranijalno krvarenje koje je najčešći neposredni uzrok smrti.

Ukoliko se ne reaguje blagovremeno, nastupa paraliza centra za disanje, a malo zatim i srce prestaje raditi. Za razvoj simptoma vrlo je važno mjesto ujeda. Najopasniji ujedi su na glavi ili vratu, ili ako je zmija ubrizgala otrov direktno u krvni sud.

Najopasnija zmija na našem području je poskok, a iza nje šargan. Zbog veličine kesice u kojoj se sakuplja otrov, njegov ujed veoma je opasan. Međutim, obično nema većih posljedica po čovjeka ako na vrijeme dobije serum.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: