Stari problemi
102

Građani ogorčeni zbog neredovnosti minibuskih linija, direktor GRAS-a obećava brzo rješenje

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Građani padinskih dijelova Sarajeva već danima nemaju minibuski prijevoz do svojih domova. Kako nam je rekao privremeni upravnik KJKP GRAS Haris Gušić, problem je taj što su vozila dotrajala i u kvaru, a trenutno nemaju dijelova kako bi ih popravili.

Građani koji žive u sarajevskom naselju Kromolj među posljednjim su koji su ostali bez minibusa. Riječ je o naselju u kojem živi veliki broj građana, u blizini elitnog naselja Poljine.

"Plan nabavki je usvojen na Vladi KS i mi ulazimo u nabavku rezervnih dijelova tako da ćemo moći popraviti pokvarena vozila čim provedemo tu proceduru javnih nabavki. Rješenje za sve probleme građana je u Konkurencijskom vijeću koje treba reći jesmo li ili nismo izuzeti iz javnih nabavki. Ako jesmo, za vrlo kratko vrijeme građani će imati prijevoz kakav trebaju imati, ako nismo možemo staviti ključ u bravu GRAS-u", rekao je Gušić za Klix.ba.

Istakao je kako u Ministarstvu saobraćaja KS postoji novac za nabavku novih vozila, ali da Konkurencijsko vijeće i Agencija za javne nabavke trebaju uraditi svoj dio posla. Inicijativu da se KJKP GRAS izuzme iz sistema javnih nabavki Gušić je pokrenuo kada je došao na poziciju privremenog upravnika.

"Agencije se prepucavaju. Dobili smo pismo iz Mostara, Banje Luke i Sarajeva. Konkurencijsko vijeće se poziva na dokument iz 2005. godine da mi jedini vršimo prijevoz u Sarajevu, ne znam gdje žive pa ne vide da i Centrotrans vozi. Dali su nam dokumente koliko Vlada KS plaća subvencije Centrotransu. Ako prema Konkurencijskom vijeću ne postoji drugi prijevoznik u Sarajevu, onda ne znam na osnovu čega vlada plaća subvenciju Centrotransu", rekao je Gušić.

Stanovnici Kromolja i Poljina nisu jedini koji imaju ovaj problem. Odavno je poznato da veliki broj minibuskih linija nije u funkciji ili nije redovan na području općine Stari Grad Sarajevo (Širokača, Komatin, Mahmutovac, Jarčedoli, Mošćanica, Vratnik i Hladivode) te Sokolje u općini Novi Grad Sarajevo. Rješenje za ovaj problem je nabavka novih kombija za što bi Općina Stari Grad bila spremna donirati novac.