Sarajevo-x.com u Kaknju
0

Građani ogorčeni: Novac odlazi, zagađenost ostaje

Video: Jasenko Korjenić
Posljednjih dana u Kaknju je ponovno oživjela priča o zagađenosti zraka. Međutim, za stanovnike ovog industrijskog gradića to je dugogodišnja pojava. Nositelji privrednog razvoja u isto vrijeme su i najveći zagađivači. Kako zraka, tako i ljudi.

Termoelektrana u Kaknju smatra se jednim od najvećih krivaca. Tvornica cementa "HeidelbergCement" trenutno ne radi, pa je tako spriječeno veće zagađenje.

Građani Kaknja su, naravno, nezadovoljni. Veliki dio novca odlazi iz Kaknja. U Kaknju, s druge strane, ostaje zagađenost.

Općinski načelnik Mensur Jašarspahić skrenuo je pažnju javnosti na prekomjernu aerozagađenost i pružio podršku građanima.

Jašarspahić je upozorio čelnike Termoelektrane da povedu više brige za lokalno stanovništvo. Načelnik tvrdi kako je to preduzeće odavno prestalo da pomaže Općinu Kakanj. Po njegovom mišljenju, nepravedno je i drsko prema Općini Kakanj da je Elektroprivreda finansirala most u Konjicu od 30 miliona maraka i, s obzirom da u Konjicu koriste vodene resurse, znatno manje zagađuju okolinu.