Sarajevo
94

Građani negoduju zbog iznosa novca za obnovu Štrosmajerove, Općina zahvaljuje na zabrinutosti

Piše: Dž. L.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Informacija iz Općine Stari Grad kako bi sanacija pješačke zone u ulici Štrosmajerova trebala koštati 570.960 KM, izazvala je burne reakcije sarajevske javnosti koja smatra kako procijenjena vrijednost sanacije nije u skladu sa realnom vrijednošću sredstava potrebnih za ove radove.

Kako su najavili iz Općine Stari Grad, od kraja aprila trebalo bi početi uklanjanje starih, oštećenih ploča i postavljanje novih od prirodnog, granitnog kamena.

Kako smo saznali od prodavača kamena, kvadrat granitnog kamena košta od 95 do 100 KM, a montaža od 25 do 30 KM. Stoga, što su primijetili i građani Sarajeva, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, za kupovinu i ugradnju granitnih ploča na dužini ulice od stotinjak metara potrebno je daleko manje novca nego što nadležna općina planira izdvojiti.

Međutim, iz Općine Stari Grad govore nam kako u planu sanacije ulice nije samo zamjena ploča.

"Posebno napominjemo kako građani sagledavaju samo jedan aspekt predmetne javne nabavke, a to je zamjena dotrajale konstrukcije platoa šetnice. Planirani radovi obuhvaćaju i zemljane radove, rješavanje površinske odvodnje vode na ovom dijelu šetnice te postavljanje dekorativne rasvjete uz šetnicu. Nadalje, cijena se formira u skladu sa trenutnim tržišnim cijenama, a na osnovu nabavke, transporta, ugradnje materijala, kao i minimalnog profita privrednog društva koji je izvođač radova. Zahvaljujemo se građanima na ukazanoj zabrinutosti i na tome što prate naše aktivnosti", odgovorili su nam iz Općine.

Općina Stari Grad Sarajevo, kao ugovorni organ, u postupku nabavke roba, usluga i radova dužna je pridržavati se odredbi Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

Procijenjena vrijednost radova sanacije pješačke zone u ulici Štrosmajerova, ističu iz Općine, utvrđena je na osnovu glavnog projekta koji je izradila nezavisna, stručna i ovlaštena pravna osoba.

"Raspisan je postupak javne nabavke koji je otvoren do 25. marta ove godine. Ugovor o sanaciji Štrosmajerove ulice bit će dodijeljen ekonomski najpovoljnijem ponuđaču", dodaju iz Općine.

Sve informacije u vezi sa projektom sanacije Štrosmajerove ulice dostupne su građanima i na portalu javnih nabavki.

Podsjećamo, ranije je saopćeno da bi izvođač radova, nakon svih provedenih procedura, mogao biti poznat sredinom aprila, a radovi moraju početi najkasnije deset dana od potpisivanja ugovora.