Hilmo Neimarlija
0

Građani neće glasati za tekst himne BiH

Sarajevo-x.com
Predsjednik Komisije za izbor teksta himne BiH Hilmo Neimarlija negirao je medijske navode od prošle sedmice da je komisija suzila izbor na dva prijedloga teksta.

"To je netačna informacija. Ostalo je još deset tekstova, a izbor moramo suziti na najviše pet, a najmanje dva teksta, prije ukomponovanja sa muzikom. Održat ćemo još jedan sastanak kako bismo ograničili izbor", kazao je Neimarlija, ističući da se novi tekst himne vjerovatno neće biti odabran do kraja ovog mjeseca, kako je bilo planirano.

Napomenuo je da će o najboljem tekstu odlučivati Vijeće ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH, u redovnoj proceduri, a prilikom izbora neće biti ograniziran televoting za građane, kako su najavljivali pojedini članovi Komisije.

Na konkurs je pristiglo 339 tekstova, a njih skoro 95 posto nije ispunjavalo kriterije. Tekst himne pisan je na muziku Dušana Šestića "Intermezzo". Nagrada za najuspješnijeg autora iznosi 30.000 KM.

U Komisiji za izbor teksta himne, uz šest predstavnika Parlamentarne skupštine BiH nalaze se Abdulah Sidran i Mile Stojić, kao predstavnici Ministarstva kulture Federacije BiH, Ranko Risojević i Predrag Bjelošević, koje je u Komisiju imenovalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, te iz Distrikta Brčko Dragica Panić Kašanski.

Konkurs za izbor teksta himne trajao je od juna od oktobra ove godine, a pravo učešća su imali isključivo državljani BiH. Prijedlozi su stizali iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz Njemačke, Norveške, Australije i drugih zemalja. Jedan od osnovnih kriterija ocjenjivanja Komisije za izbor teksta himne bio je da se sa izabranim stihovima mogu identifikovati svi građani Bosne i Hercegovine.