Zahtjevi vlastima
301

Građani na protestima u Blažuju: Ograničite kretanje migrantima, mi smo građani drugog reda

V.K.
Građani zabrinuti za sigurnost (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Građani zabrinuti za sigurnost (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Građani Blažuja okupili su se danas u blizini kampa za prihvat migranata te su mirnim protestom zatražili od nadležnih organa zaštitu i reakciju zbog sve lošije sigurnosne situacije u ovom mjestu.
Jedan od stanovnika Blažuja Almir Išerić poručio je kako su nezadovoljni odnosom vlasti kada je riječ o smještaju migranata te da je vlast učinila sve kako bi diskriminirala svoje državljane.

"Došli smo da pošaljemo poruku da se ograniči kretanje migrantima. Kako je MUP osigurao da danas na ovom mjestu nema nijednog migranta, tako želimo da bude i ubuduće. Mi ne tražimo izmještanje migranata, već ograničavanje njihovog kretanja te uvođenje policijskog punkta na ovom mjestu. Sigurnosna situacija u Blažuju je najveći problem. Svi naši objekti i radnje na ovom području su pokradeni i opljačkani. Sigurnosna situacija je najveći problem. Upućujem poruku ministru sigurnosti da dođe ovdje te da vidi šta se dešava", rekao je Išerić.

Kako ističu, rješenje u ovoj situaciji jeste da se smanji broj migranata u Blažuju.

"Rješenje je da se smanji broj migranata. To je obećao bivši načelnik Općine Ilidža koji nas je prevario. Mi smo ovdje građani drugog reda. Nama je uveden policijski sat, a oni pljačkaju našu imovinu", izjavio je Išerić.

Građani Blažuja uputili su 10 zahtjeva vlastima, a neki od njih su da se uvede zabrana kretanja migrantima nakon 17 sati, da se smanji broj migranata u imigracionom centru te da se izvrši deportacija onih migranata koji su počinili krivična djela.

Podsjetimo, mještani Otesa i Ilidže prošle su sedmice održali mirne proteste gdje su također izrazili nezadovoljstvo sigurnosnom situacijom te su poručili nadležnim institucijama da moraju naći rješenje i skloniti migrante s ulica gradova Bosne i Hercegovine. Protesti se održavaju nakon ubistva mladića u ilidžanskom naselju Otes.