Sarajevo
0

Građani kreiraju budžet Općine Centar za 2009.

FENA
Nakon što je Općinsko vijeće Centar Sarajevo utvrdilo Nacrt budžeta te općine i Nacrt programa rada Općinskog vijeća Centar za 2009. godinu, ti dokumenti su upućeni na javnu raspravu.

Od 6. januara u mjesnim zajednicama Općine Centar održavaju se zborovi građana.

Prema utvrđenom rasporedu, do sada su održani u mjesnim zajednicama Bardakčije, Betanija-Šip, Breka-Koševo II, Ciglane-Gorica, Donji Velešići, Džidžikovac-Koševo, Hrastovi-Mrkovići, Marijin dvor-Crni vrh i Mejtaš-Bjelave.

Stanovnici tih mjesnih zajednica, odazivajući se u velikom broju pozivu za javnu raspravu, imali su najviše zahtijeva koji se odnose na komunalne projekte - izgradnju, rekonstrukciju i održavanje ulica, postavljanje semafora, vertikalne signalizacije i sigurnosnih ogledala, izgradnju autobuske okretaljke u naselju Donji Velešići, uređenje manjih javnih površina i stepeništa, parkova i sportskih igrališta, izgradnju niša za kontejnere, postavljanje javne rasvjete, sanaciju krovova i fasada stambenih zgrada, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u naselju Betanija itd.

Savjet mjesne zajednice "Ciglane-Gorica", po zahtjevu lokalnog stanovništva, predložio je da se u ovom naselju iznađe odgovarajući prostor za biblioteku sa čitaonicom, kao i prostor u kojem bi bila smještena pošta.

Ostali zborovi građana bit će održani po utvrđenom rasporedu. Po okončanju javne rasprave, općinske stručne službe će razmotriti sve prijedloge, sugestije i primjedbe, te na osnovu toga pripremiti Prijedlog budžeta Općine Centar za 2009. godinu koji će biti razmatran na sjednici Općinskog vijeća, saopćila je danas Služba za informiranje Općine Centar Sarajevo.