BiH
9

Građani kolabiraju zbog vrućine: Izbjegavajte sunce, ponesite vodu i obucite laganiju odjeću

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS ovih dana pojačano radi s obzirom na visoke temperature koje uzrokuju probleme građanima. Najčešće intervencije hitne pomoći su zbog kolabiranja pacijenata na javnim mjestima.

Kako nam je rekla Sena Softić Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, građanima se savjetuje da izbjegavaju izlazak napolje u periodu od 10 do 17 sati kada je najjače zračenje sunca.

"Ovo upozorenje se posebno odnosi na rizične grupe u koje spadaju djeca, trudnice i starije osobe, a posebno hronični bolesnici. U slučaju da morate izaći vani trebate obući adekvatnu odjeću svijetlih boja i od prirodnih materija poput pamuka ili lana, kao i adekvatnu obuću poput sandala ili papuča. Obavezno pokrijte glavu kačketom, šeširom ili maramom kako biste zaštitili glavu do djelovanja sunčanih zraka na mozak", rekla je Softić Taljanović.

Istakla je kako do sunčanice ili toplotnog udara dolazi uslijed prezagrijanosti tijela, kada dolazi i do širenja krvnih sudova, a potom do kolapsnih stanja. Upravo zbog toga je bitno da rashladite tijelo i unosite dovoljno tekućine.

"Kada izlazite vani ponesite sa sobom flašu vode kako biste je pili i osvježili se, a treba izbjegavati gazirana pića. Što se tiče hrani, konzumirati sezonsko voće i povrće, a izbjegavati meso i mesne prerađevine te kvarljivu hranu ako se adekvatno ne čuva", kazala je Softić Taljanović.

Hronični bolesnici koji imaju problem s pritiskom trebaju, bez obzira što redovno uzimaju terapiju, mjeriti pritisak i ukoliko dođe do promjene da se obrate ljekaru kako bi im se korigovala terapija, upozorila je direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.