BiH
0

Građani izglasali opoziv načelnika Šekovića i Osmaka

FENA
Šekovići
Šekovići
Građani su jučer na referendumu izglasali opoziv načelnika Šekovića Snežana Sokića iz Srpske demokratske stranke (SDS) i načelnika Osmaka Branislava Boškovića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Za opoziv načelnika Općine Šekovići Snežana Sokića na referendumu je glasao 2.391 birač, dok je protiv njegovog opoziva bilo 2.222 glasača, saopćila je Komisija za provođenje referenduma.

U prve privremene nezvanične rezultate nisu uvršteni glasovi birača koji glasaju putem pošte i u odsustvu.

Na referendum o opozivu načelnika u Šekovićima je izašlo 4.742 glasača ili 67,3 posto od 7.046 registriranih u biračkom spisku.

Inicijativu za opoziv Sokića 9. jula pokrenulo je devet odbornika SNSD-a i stranaka udruženih u koaliciju “Zajedno za Šekoviće”, dok su SDS i PDP bili protiv.

Za opoziv načelnika Općine Osmaci Branislava Boškovića bilo je 917 birača, dok ih je 35 glasalo protiv, saopćila je Komisije za provođenje referenduma.

Na referendum je izašlo 957 birača, od ukupno 3.265 s redovnog biračkog spiska.

SDS je 9. jula pokrenuo inicijativu za opoziv Boškovića, a podržali su je odbornici Demokratske stranke naroda Srpske, po jedan odbornik PDP-a, Naše stranke i Nove socijalističke partije, kao i nezavisni odbornik.