Gastronomska priča
431

Građani i turisti uživali u tradicionalnoj kuhinji ispred Katedrale, podijeljeno 4.000 porcija

M. G.
Foto: Turistička zajednica KS
Nakon uspješno realizovanog projekta u augustu, Turistička Zajednica KS i Cooking Academia Sarajevo by Nermin Hodžić nastavljaju saradnju i gastronomsku priču, ali ovaj put u zimskom i prazničnom duhu, pod nazivom "Winter Flavors of Sarajevo".

Cilj projekta “Winter Flavors of Sarajevo" je upoznavanje svih posjetitelja sa bogatom gastronomskom ponudom grada Sarajeva.

Općina Stari Grad i Grad Sarajevo također su podržali ovaj projekt i omogućili održavanje na jednoj od najatraktivnijih lokacija grada Sarajeva ispred Katedrale (Trg fra Grge Martića) u periodu od 12:30 do 18:00 sati.

Profesionalni kuhari pod vodstvom chefa Nermina Hodžića spremili su preko 4.000 slanih i slatkih jela koja su podijelili turistima, posjetiteljima te gađanima i građankama Sarajeva potpuno besplatno.

Najukusnija hrana, primamljivi mirisi, praznična atmosfera i vrhunska usluga profesionalnih kuhara okupili su masu zainteresovanih koji su strpljivo čekali u redovima da degustiraju najukusnija jela iz bogate Sarajevske gastronomske ponude.

Tarik Čengić, jedan od kuhara rekao je da je projekt astao iz ljubavi prema kuhanju i želje da se građani podsjete koliko je bogata naša kuhinja a posjetitelji našeg grada da se upoznaju s njom.

"Moje kolege i ja se slažemo oko jednog, a to je da su jela iz naše kuhinje nedovoljno promovisana i da zaslužuju puno više pažnje i zaštite od zaborava. Izuzetno mi je drago da su naše najbolje namjere prepoznate od strane TZ Kantona Sarajevo, Općine Stari Grad, Grada Sarajevo i ostalih sponzora. Nadamo se da ćemo i u narednoj godini sarađivati i promovisati gastronomiju Bosne i Hercegovine", kaže Čengić.

Organizatori su vršili i podjelu dvojezičnih brošura koje sadrže detaljne recepte i način pripreme jela kako bi svi posjetioci imali mogućnost da ponesu dio tradicije u svoje tople domove.