BiH
0

Građani i radnici više nikom ne vjeruju

FENA
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Husein Špago kazao je danas u Mostaru kako je situacija u spomenutom kantonu izuzetno teška i ozbiljna te da građani i radnici više nikome ne vjeruju.

Govoreći o radu okruglog stola koji se danas održava u Mostaru, Špago je kazao kako će danas biti analizirani zaključci s okruglog stola održanog u septembru prošle godine, kako bi se moglo utvrditi što se od tada uradilo u korist radnika.

Špago je istaknuo da vlast u HNK-u više nikako ne funkcionira i kako bi osobe koje su trenutno na vlasti trebale same napustiti svoje funkcije kako bi se nakon toga izabrali ljudi koji će osigurati bolji život u toj županiji.

Na upit ima li vlast utjecaja na rad sindikata i na okupljanje građana kada je riječ o prosvjednim skupovima, Špago je kazao kako vlast u nekoj mjeri ima utjecaja na prosvjedna okupljanja, ali kako se kod građana i radnika u tom kantonu javlja apatija i nezadovoljstvo.

"Građani nikome ne vjeruju, oni počinju sumnjati i u sindikat koji je ponekad i nemoćan", kazao je Špago.

Predsjednik Sindikata BiH Edhem Biber je kazao kako HNK ima sve pretpostavke da bude jedna od boljih županija u Federaciji BiH, ali da u tom kantonu postoje veliki problemi, a sve zbog trenutačne političke situacije.

"Potrebno je naći rješenje kao bi se uspostavila vlast, te počele funkcionirati institucije u punom kapacitetu jer će se na taj način omogućiti građanima Hercegovačko-neretvanskom kantonu da žive bolje", kazao je Biber.