Drugi dan blokade
0

Građani i ovu noć provode na ulicama

Sarajevo-x.com
Raskrsnica na Čengić Vili ostaće blokirana i u toku ove večeri a okupljeni građani, prijatelji i članovi porodice svirepo ubijenog Amara Mistrića odlučni su i ne namjeravaju se pomaći dok se ubice ne privedu, kazali su za Sarajevo-x.com neki od građana koji još od jučer učestvuju u blokadi.

Oko 22 sata bio je blokiran saobraćaj na trasi od Centra prema Novom gradu, a grupi od 250 do 300 građana i dalje su se priključivali novi prosvjednici. Prema nepotvrđenim informacijama, postoje indicije da su Edin Vuk i Anel Herak napustili BiH, ali okupljeni tvrde kako ih to neće spriječiti da vrše pritisak na vlast, sudstvo i policiju da uline sve da se oni privedu licu pravde i ukoliko se potvrdi njihova krivica da budu adekvatno kažnjeni.

Okupljenim građanima sinoć su se obratili premijer FBiH Mustafa Mujezinović i premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić nakon čega su izviždani, dok je na skupu duže vremena bio prisutan načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Podsjećamo, Amar Mistrić, konobar kafića "Ochorios", preminuo je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od povreda zadobijenih vatrenim oružjem. Ubijen je pet minuta poslije ponoći sa srijede na četvrtak u ulici Džemala Bijedića, kada su dvojica mladića pucala u konobara jer ih nije poslužio pićem.

Mistrić je sahranjen danas na groblju Ravne Bakije u Sarajevu a dženazi su prisustvovali članovi Amarove porodice, te nekoliko stotina prijatelja, poznanika i građana koji su organizirano došli sa protestne blokade saobraćajnice na Čengić Vili nakon čega ih se većina vratila na blokadu.