Čengić Vila
0

Građani i dalje na ulicama

Sarajevo-x.com
Foto: V. Hasanbegović
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Više od 200 građana Sarajeva od sinoć drže u blokadi jednu od glavnih saobraćajnica u gradu, ogorčeni ubistvom 23-godišnjeg Amara Mistrića. Automobilski promet blokiran je u oba smjera, osim tramvajskog saobraćaja. MUP KS-a ima saznanja da će tokom dana do 12.00 sati biti povećan broj učesnika protesta koji će se na Čengić Vili okupiti da bi zajedno otišli na dženazu ubijenog Mistrića.

Jučer, u popodnevnim satima u Sarajevu je blokirana glavna saobraćajnica na Čengić Vili. Razlog je nenajavljeni protest građana Sarajeva ogorčenih ubistvom 23-godišnjeg Amara Mistrića kojih se do 21 sat skupilo oko 300 i koji blokiraju oba saobraćajna pravca, ali ne i tramvajski saobraćaj. Građani Sarajeva i dalje drže u blokadi jednu od glavnih saobraćajnica u gradu i poručuju da će tu i ostati sve dok se ne uhapse ubice Amara Mistrića.

Grupi od oko 150 građana koji su se skupili u blizini "Vjetrenjače" u sarajevskom naselju Čengić Vila kako bi natjerali vlasti da uhapse počinitelje ovog teškog zločina pridružilo ih se sinoć još toliko. Među njima su bili i roditelji te prijatelji ubijenog Mistrića.

Nakon što je najprije djelimično blokirana trasa puta od centra prema Novom gradu, po dolasku većeg broja građana blokirana je i raskrsnica s druge strane. Prema informacijama s lica mjesta, kako bi se izbjegli eventualni sukobi između okupljenih građana i vozača, policija saobraćaj preusmjerava alternativnim pravcima.

Okupljenima su se obratili premijer FBiH Mustafa Mujezinović i premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić nakon čega su izviždani, dok je na skupu i dalje prisutan načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Kako nam je rekao dežurni operater MUP-a Kantona Sarajevo, protesti nisu bili najavljeni, te se ne zna koliko će se okupljeni zadržati na glavnoj saobraćajnici.

Kako su nam kazali neki od prisutnih, protestni skup bi trebao trajati sve dok se ne uhapse ubice Amara Mistrića. Veliki broj okupljenih je iz obližnjih zgrada, i pripremaju se planovi za dežure u toku noći.

Podsjećamo, Amar Mistrić, konobar kafića "Ochorios", preminuo je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od povreda zadobijenih vatrenim oružjem. Ubijen je pet minuta poslije ponoći sa srijede na četvrtak u ulici Džemala Bijedića, kada su dvojica mladića pucala u konobara jer ih nije poslužio pićem.

Službenici policije su, nakon izlaska na lice mjesta, utvrdili da su nedužnog 23-godišnjaka izazvali H.A. i V.E., rođeni 1987. godine, obojica iz Sarajeva.

Pripadnici policije su došli do saznanja da su 21-godišnji Ć.M. i 22-godišnji B.A. iz Sarajeva pomogli osumnjičenima da napuste mjesto pucnjave odvezavši ih vozilom u pravcu Vogošće.

Službenici policije su jutros u 3.50 sati pronašli pomagače i uhapsili ih, a još uvijek se traga za počiniocama ovog djela.