Ukupno 150.000 KM
5

Građani goraždanskih naselja bez vode mogu odahnuti, osiguran novac za gradnju rezervoara

E. A.
Izgradnja rezervoara za akumulaciju vode je prva faza rješavanja problema vodosnabdijevanja goraždanskih naselja Budići, Laleta i Doca u visinskim dijelovima grada, dogovoreno je tokom sastanka u gradskoj upravi Goražde.
Kantonalna vlada će u roku od mjesec dana doznačiti sredstva od 150.000 KM za gradnju rezervoara.

Podsjetimo da mještani ovih goraždanskih naselja godinama apeluju na nadležne tražeći rješenja dugogodišnjeg problema.

"Dogovoreno je da se uradi rezervoar za akumulaciju vode i da se uradi analiza vode sa lokaliteta Kahva , što ne znamo koliko će trajati jer trebaju saglasnosti i odobrenja. Dato je obećanje da će Vlada BPK do 6. aprila Gradu Goražde doznačiti sredstva od 150.000 maraka da se uradi rezervoar i tada ćemo znati da li je obećanje ispunjeno jer bi onda trebalo raspisati tender", kaže Admir Sofradžija, jedan od mještana.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov ističe da procedura zahtjeva dosta vremena, ali da su pribjegli najbržim rješenjima.

"Oni nemaju vode nikako, dogovorili smo da prva faza bude izgradnja rezervoara od 150 kubika iznad naselja iz kojeg bi se snabdijevali vodom, u međuvremenu da se ispita rezervoar vode na Kahvi i ostali i izvori koji postoje. Znamo da gore ima vode i da se ona može koristiti te da je rastojanje slobodnim padom do predviđenog rezervoara oko četiri kilometra. Iz budžeta BPK ćemo obezbijediti potrebna sredstva za gradnju rezervoara od 150 000 KM što je najbrže rješenje dok se kompletan projekat ne dovede do kraja", izjavio je Ćulov.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović tvrdi da Gradska uprava ima svu potrebnu dokumentaciju za gradnju rezervoara uz napomenu da su za cjelokupan projekat potrebna milionska sredstva.

"Svjesni su i građani da ta sredstva odmah ne možemo obezbijediti, želimo uraditi ono što je moguće. Dogovorili smo da iz tog projekta odvojimo izgradnju rezervoara na visini od 402 metra, nakon čega ćemo, nadamo se, vratiti povjerenje građana koji kažu da su izvarani 15 godina. Drago mi je da će kanton doznačiti sredstva tako da ćemo odmah moći pokrenuti proces javnih nabavki koji takođe treba vrijeme da bi se realizirao. Upoznat ćemo i nadležno ministarstvo Vlade FBiH da je ovo nama jedan od prioritetnih projekata", kazao je Imamović.